Кметът на Левски: Радвам се, че на хората беше дадена надежда, че не са сами след ледения ад

Любка Александрова отбеляза, че в лицето на държавата има много сериозен партньор.

След ледената стихия в село Българене, която на Гергьовден помля на 100% реколтата на хората, днес кметът на община Левски Любка Александрова, съобщи, че със заповед са сформирани екипи, които ще минат по домовете от където са подадени сигнали, за да бъде направена оценка, да бъдат описани щетите и утре до края на деня да има по-ясна представа за финансовото им изражение.

Кметът на община Левски отбеляза, че в лицето на държавата има много сериозен партньор. Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение. Това е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той заедно със зам.-министър Атанас Добрев и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Живко Живков са посетили засегнатия от бедствието район на село Българене. В проведената среща със земеделски производители и граждани на с. Българене са участвали и директорът на фонд земеделие Плевен, представител на агенцията за борба с градушките, областният управител на област Плевен Мирослав Петров, с което е засвидетелствано сериозното отношение на държавата, че в много скоро време земеделските производители ще бъдат подпомогнати".

Кметът на Левски Любка Александрова припомни, че 80% от разходите на земеделците ще бъдат поети от държавата, след като бъдат обследвани площите.

"Радвам се, че в много кратко време на хората беше дадена надежда, че не са сами в ледения ад. Огледахме и общински обекти, които може да са по-сериозно засегнати и на които общината може да е полезна. Това са училището, здравната служба и покрива на църквата и още утре ще бъде направена оценка на щетите за да бъде пуснато заявление към комисията по бедствия и аварии. Да може да търсим варианти държавата да ни разреши да ползваме възможността да възстановим щетите и да очакваме тяхното заплащане така, както направихме преди години с покривите на училищата в гр. Левски след градушката, за която всички си спомняме все още. Очакваме сигнали от граждани, които имат поражения на частната си собственост, за да може общинските екипи да минат, да огледат и да подготвят заявления, които да пуснат към комисията по бедствия и аварии или към механизма на службите за социално подпомагане. В рамките на първите един два дни да дадем насока на хората как биха могли по-бързо да възстановят щетите си", каза Александрова.