Положението с пчелите в област Плевен е критично

Министърът на земеделието Румен Порожанов свиква спешно Консултативния съвет по пчеларство

Министърът на земеделието Румен Порожанов свиква спешно Консултативния съвет по пчеларство. Причината са протестите на браншовите организации заради случаите на изтровени с пестициди пчелни семейства. Какви са основните искания на пчеларите и могат ли те да бъдат изпълнени от държавата - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше инж. Михаил Михайлов – председател на Обединен български пчеларски съюз.

Положението наистина е критично, категоричен беше инж. Михайлов. По думите му, на Консултативния съвет трябва да бъдат решени два основни проблема - с отравянето на пчелите и с поставянето на жълти табели за маркировка и идентификация на пчелни семейства.

Необичайно рано и необичайно много пчелни семейства загиват, мащабите са толкова големи, че се наложи да направим протести. По данни на пчелари, около 70% от пчелите в областите Добрич, Варна, Плевен и други места са поразени, каза Михайлов.

Нормативните разпоредби са да не се пръска през светлата част на деня, освен това, трябва надлежно да се уведомяват пчеларите за обработка на земеделски площи с пестициди. Това не се спазва, обясни инж. Михайлов.

Очакваме днес да се вземат решения, които да облекчат участта на пчеларите, защото ние в случая сме пасивни, допълни той. 

Ще искаме увеличение на санкциите, земеделците да бъдат наказвани с по-строги финансови глоби и да бъде завишен контролът върху пръскането с пестициди, категоричен е представителят на пчеларите.

Инж. Михайлов допълни, че браншът е в готовност за национален протест, ако не се изпълнят представените искания.