Експерт: Градоносните облаци над Българене бяха далеч от обхвата на ракетите срещу градушка - pleven.utre.bg

Експерт: Градоносните облаци над Българене бяха далеч от обхвата на ракетите срещу градушка

08 май 2019, 09:22 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Видяно в България/Facebook

Стефан Георгиев обясни, че се е следило образуването на природното явление

От началото на активния сезон са изстреляни над 500 ракети за борба с градушките. Днес подобни явления не се очакват. Това каза в сутрешния блок на bTV „Тази сутрин" Стефан Георгиев, експерт в Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Градушка унищожи голяма част от реколтата в различни части от страната, като най-пострадалото място се оказа Българене. След щетите държавата обеща помощ за пострадалите райони.

Стефан Георгиев обясни, че се е следило образуването на природното явление. "Наблюдавахме процеса по образуване на градушки, за съжаление клетката се разви твърде далеч от обхвата на нашите противоградни ракетни площадки. Затова клетката не беше обработвана, успяхме само да наблюдаваме процеса и да констатираме щетите в село Българене. Процесът беше много силен, ако беше въведен самолетен способ, може би щеше да се започне да се въздейства на тази клетка от много по-ранен етап и щетите щяха да бъдат редуцирани до минимални", обясни експертът.

Ракетният способ, с който се работи от 50 години, обхваща за Северна България - Видин, Монтана, Враца и Плевен, а за Южна - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Министърът на земеделието обясни вчера, че се обсъжда закон, който да разшири защитата от градушки. Направено е и пълно радарно покритие за цялата страна, с което се прави пълен мониторинг на атмосферата над страната.

От Агенцията за борба с градушките посъветваха хората да следят процесите на сайта им, понеже с лятото явленията стават и доста опасни.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета