В ДФСГ "Интелект" – Плевен откриват шахматна площадка, Нургюл Салимова ще направи първия ход

Инициатор на новата придобивка е ръководството на гимназията

Днес, 10 май, от 8.30 ч. в ДФСГ "Интелект" ще се открие шахматна площадка в двора на училището с размер 4/4 м, а всяка от 32-те черни и бели фигури е с височина 59 см и диаметър в основата 22 см.

"Инициатор на новата придобивка е ръководството на гимназията и по наша покана гости на събитието ще бъдат 16-годишната шахматна надежда на България - гросмайстор за жени Нургюл Салимова, нейният треньор и майстор на спорта Живко Жеков, председател на шахматен клуб “Бургас – 64“, както и Васил Антонов – председател на “Българска федерация по шахмат 1928“. В зала “Концертна“ на ДФСГ “Интелект“ гостите ще се срещнат с ученици от 8-11 клас. Те ще отговарят на техни въпроси, след което гм Нургюл Салимова и мс Живко Жеков ще направят първите ходове на партия шах на открито в училищния двор", информира директорът на гимназията Емил Райков. 

"Нашето желание, а и това на господин Васил Антонов е да се събуди интерес у младите хора към интелектуалната игра шахмат и по този начин да бъдат предпазени от влиянието на различни негативни явления в днешното общество, допълва той.