Районна прокуратура – Плевен предаде на съд жена за документно престъпление и присвояване - pleven.utre.bg

Районна прокуратура – Плевен предаде на съд жена за документно престъпление и присвояване

13 май 2019, 14:19 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу жена за документно престъпление и присвояване.

Обвинението срещу К.А. е за това, че в периода от 14.05.2014 г. до 11.05.2017 г., в гр. Плевен, в условията на продължавано престъпление, като счетоводител на ООД се е ползвала пред албанския гражданин от неистински официални документи - Удостоверения за наличието или липсата на задължения на основание чл. 87 ал. 6 от ДОПК за лице, на което е придаден вид, че е издадено от ТД на НАП - В. Търново, офис Плевен, необходими на същото лице за представяне в ОДМВР - Плевен, група „Миграция“ за продължаване на срока на пребиваването му в Република България, като от нея за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл. 316, вр.  чл. 308, вр. чл. 26 от НК.

Повдигнато и е обвинение и за това, че за периода 03.02.2012 г. до 01.10.2017 г. в гр. Плевен, в условията на продължавано престъпление е присвоила чужди движими вещи - сумата от 18 187,42 лева, собственост на ООД, със собственици и управители Д. Ц. и Д. А., гражданин на Република Албания, представляваща дължими осигурителни вноски и удържан данък по ЗДДФЛ на ООД, които вещи е владеела, като присвоените суми са внесени до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд - престъпление по чл. 206, вр. чл. 26 от НК.

Д.А. бил жител на Република Албания и съдружник във фирма, заедно със съпругата му. Тъй като бил чужд гражданин имал задължение всяка година да представя пред служба „Миграция“ в ОДМВР - Плевен Удостоверение от ТД на НАП за липса на задължения. През 2012 г. се запознал с обвиняемата и се уговорили тя да извършва счетоводно обслужване на фирмата.  Д.А. й предоставял на ръка дължимите суми за осигуровки в НАП – Плевен (както за него, така и за съпругата), а обвиняемата получавала издадените удостоверения от НАП, които Д.А. да представял пред служба „Миграция“. В нейните задължения влизало и внасянето на осигурителни вноски и удържан данък по ЗДДФЛ, но тя решила да присвои предоставените й суми за дължими осигурителни вноски  и удържан данък, като уверявала пострадалите, че всички дължими суми са внесени в НАП – Плевен. Сдобила се с фалшиви удостоверения от НАП – Плевен, които дала на Д.А., който ги депозирал в служба „Миграция“ към ОДМВР - Плевен без да подозира тяхната неистинност.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета