В Плевен днес ще има безплатни консултации и измервания на тегло и кръвно налягане

Поводът е Световния ден на хипертонията

Всеки трети над 15-годишна възраст в България е с високо кръвно налягане. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Това съобщиха от Българска лига по хипертония и уточниха, че сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в светаа като заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45 процента, предаде агенция "Монитор".

Данни на Националния статистически институт от проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 година се наблюдава общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 години, т.е подмладяване на болестта. Изследванията показват и увеличаване процента на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риск от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина в целия свят, следваща сърдечносъдовите заболявания, асоциирана с: лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система.

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.

Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

За 13-ти пореден път в страната ще се проведе национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за Спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др. Кампанията ще отбележи Световният ден на хипертонията и ще премине под надслов „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане“. Официналното й откриване ще се състои на 17 май на пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика) в София. Тя ще се проведе общо в 11 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик.

На 17 май 2019 година, от 11.00 до 18.00 ч. в тези градове на възлови места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

В Плевен пунктът ще е на пл. "Възраждане", до фонтаните.