Изстреляни са над 1500 противоградни ракети от началото на годината - pleven.utre.bg

Изстреляни са над 1500 противоградни ракети от началото на годината

22 май 2019, 08:52 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Град Левски/Фейсбук

Това е значително по-малко в сравнение с миналата година

По думите на Стефан Георгиев, метеоролог от ИА "Борба с градушките", за момента няма условия за образуване на градушка. Валежи се очакват с напредването на деня, но условия за градушка няма.

Радарите следят обстановката на всеки 4 минути, така че хващаме максимално ранен етап в развитието на облаците, обясни Георгиев пред БНТ.

От началото на сезона са изстреляни над 1500 ракети, което е значително по-малко в сравнение с миналата година.

За минута, минута и половина след подаване на команда към ракетната площадка, ракетите вече са изстреляни. Реагираме бързо, когато имаме пряка възможност за въздействие на градоносните облаци, обясни още метеорологът.

След градушките през последната седмица, на всяка ракетна площадка са доставени по 20 ракети, така че хората могат да са спокойни, че ракети има. Въпросът е дали облаците ще се образуват на защитени от нас територии, каза в допълнение Георгиев.

Плюсовете на самолетния способ са, че той може да работи над населени места и над планини. Минусите са, че през нощта той не е толкова ефективен, коментира Георгиев относно новата идея за въвеждане на самолетен способ в борбата с градушките.

Още от утре се очаква да мине нов атмосферен фронт над България от запад на изток, така че има вероятност от нови градушки. Следете прогнозата за времето и се информирайте за ситуацията от сайта на "Борба с градушките", призова в заключение Георгиев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета