КТ "Подкрепа": Учителската заплата се увеличава средно с 18.4% - pleven.utre.bg

КТ "Подкрепа": Учителската заплата се увеличава средно с 18.4%

23 май 2019, 17:00 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Увеличени са и някои от допълнителните плащания, които от години не са индексирани

Като резултат от ефективната политика на правителството по отношение на доходите на педагогическите специалисти за последната година са се увеличили заплатите на заетите в системата на образованието, съобщи Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Средното увеличение е с 18.4% по данни на Министерството на образованието и науката, пише tribune.bg. Увеличени са и някои от допълнителните плащания, които от години не са индексирани. Има данни, които внасят безпокойство сред синдикалистите.

„10 на сто от учителите са назначават на срочни трудови договори за една година по чл. 68, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда, което ги приравнява към сезонните работници“, посочват от КТ "Подкрепа".

В допълнение, по сигнали до Синдикат "Образование" в някои училища няма да има допълнително плащане, традиционно за 24 май. В сектора не са индексирани средствата за материална издръжка, както и капиталовите разходи. Това е принудило някои школски директори драстично да намалят или да спрат традиционните от 1998г. три плащания към българските учители. Затова от Синдикат "Образование" предлагат на правителството средствата за образование да се повишат до 6% от БВП на страната, за да се гарантират политиките в отрасъла.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета