Националите с Роси Денчева в състава си подкрепиха "Капачки за бъдеще"

Новите ни шампиони и много от най-добрите в света ще играят на Bulgaria Cup на Националния ОББ тенис център

Националите на България по тенис до 14 г. по програмата "Новите шампиони" се включиха в кампанията на Българската федерация по тенис за подкрепа на инициативата "Капачки за бъдеще".

Българските таланти са на Националния ОББ тенис център, където от вторник до неделя са мачовете от основната схема на най-престижния международен турнир за младежи у нас през годината - Bulgaria Cup. Надпреварата за таланти до 14 г. е под егидата на Европейската тенис асоциация, от най-високата Първа категория и е сред най-важните състезания за родните таланти в календара за 2019 г..

Преди да започнат двубоите си, българските национали дариха събрани от тях капачки, като ги поставиха в специалното сърце, поставено на централния вход на Националния ОББ тенис център в Борисовата градина в София.

В инициативата се включиха двете ни национални формации до 14 г.: отбор "А" - Адриано Дженев, Илиян Радулов, Йоана Радулова и Мария Рогачева с треньор Георги Чочев, и отбор "Б" - Виктор Марков, Георги Георгиев, Росица Денчева и Ангела Ганева с треньор Даниел Ангелов.

Със събраните пари от рециклираната пластмаса от инициативата "Капачки за бъдеще" се закупуват кувьози или друга медицинска техника, които се даряват на нуждаещи се болници. Другата цел е намаляване на количеството боклук, което се генерира в България.

"Радостни сме да подкрепим инициативата на Българската федерация по тенис и, че това се случва в нашия дом - Националния ОББ тенис център, точно преди този изключително важен турнир. Съпричастността към социални каузи също е важна за децата. Българската федерация по тенис, освен да ги развие като тенисисти, има мисия да ги развива и като хора. Възпитанието в такива ценности е много важно", заяви националният треньор Даниел Ангелов.

В следващите дни на националите предстои да премерят сили с някои от най-добрите до 14 г. в света.

"Bulgaria Cup е най-голямото събитие на тенис центъра и може би най-значимото международно събитие в календара на Българската федерация по тенис за всички възрасти след Sofia Open. Със сигурност в София ще видим някои от най-големите бъдещи звезди на световния тенис. Тук е №1 в Европа при момчетата до 14 г. Ярослав Демин (Русия). Българските национали ще се конкурират с играчи от топниво. Шампионите на първото издание на Bulgaria Cup през миналата година - Константин Жейнов (Русия) и Фатма Идризович (Сърбия), впоследствие спечелиха и финалния "Мастърс" за 8-те най-добри до 14 г. за 2018-а година. Приветстваме хората да дойдат да гледат качествен детско-юношески тенис. Има какво да видят", коментира спортният директор на Българската федерация по тенис Пресиян Коев. "Обратната връзка от чуждестранните тенисисти и треньори за условията на Националния ОББ тенис център е много добра", добави той.

Срещите от основната схема от вторник (28 май) стартират от 8,30 сутринта. Финалите са в неделя преди обед. Bulgaria Cup се организира от Българската федерация по тенис и Националния ОББ тенис център в партньорство със Smile Events.