Увеличават цените на клиничните пътеки за деца - pleven.utre.bg

Увеличават цените на клиничните пътеки за деца

28 май 2019, 14:19 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Това става ясно от съобщение на Български лекарски съюз

Увеличават цените на редица клинични пътеки, включително и тези за лечение на деца. Това става ясно от съобщение на Български лекарски съюз, в което се посочва, че исканията им са изпълнени, информира tribune.bg. Увеличението е записано в проекта на Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г.

Така пътеките, които в момента са общи за деца и възрастни, ще бъдат разделени. Ще има отделно финансиране за Пакет Педиатрия.

„Цените на клиничните пътеки, изпълнявани в клиники/отделения по „Педиатрия”  в структури от трето ниво на компетентност се увеличават  с 30%, а тези от първо и второ ниво на компетентност с 20%. Поради значителните разходи за хирургично лечение на деца, както и необходимостта от по-продължително проследяване на състоянието им беше договорено увеличение с 50% на цените на следните клинични пътеки: КП 172, КП 174, КП 176, КП 178.“, съобщават от БЛС.

Със 100 лв. е увеличена цената на клинична пътека „Раждане” - от 750 на 850 лв. В областта на Пулмологията увеличението е с 10 на сто, като там, където има разделение на пътеки за деца и за възрастни, детските пътеки ще бъдат завишени с 20 %.

Повишаване с 10% ще има и на цените на терапевтични клинични пътеки, изпълнявани в отделения по „Вътрешни болести”, „Кардиология” и „Анестезиология и интензивно лечение” от първо и второ ниво на компетентност.

Имайки предвид факта, че за изпълнението на клинични пътеки в областта на „Инфекциозни болести”, са необходими значителни средства, както за диагностициране на съответното заболяване, така и  за лечението на пациентите, договореното увеличение при тях е в размер на 20%. Увеличение има и при цените на амбулаторни процедури № 35, № 37. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета