Владислав Горанов: Между 16 и 18 млн. ще бъдат спестени при намаляване на субсидията на 1 лев

Това заяви министърът на финансите

След намаляването на субсидиите на партиите на 1 лев от 1 юли, икономията в бюджета за 2019 година ще бъде между 16 и 18 милиона лева. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, информира tribune.bg

"Ако сега годишно са планирани около 38 милиона лева на база резултатите от последните избори, впоследствие през следващите години партиите ще получават около 3 милиона годишно“, посочи финансовият министър.

"Колегите от БСП си направиха изключително активна кампания. Не намериха никакъв по-смислен повод да се върнат в българския парламент от това да се намалят субсидиите. Добре, предложението е внесено. Входирано е в парламента – Изменение в Закона за държавния бюджет за 2019, с което от 1 юли годишният размер на субсидията за всеки действителен глас се определя в размер на 1 лев.“, посочи още той.

Финансист номер 1 у нас посочи и че винаги е защитавал тезата, че партиите трябва да имат надежден механизъм за финансиране.

"Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин за финансиране, за да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче, политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела. По-добро от партиите няма измислено, те трябва да имат надежден механизъм за финансиране. Но след като системните партии, в случая колегите от БСП, решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Винаги като позиция на министър на финансите съм защитавал тезата, че партийните субсидии трябва да бъдат достатъчни, така че партиите да бъдат независими, да могат да финансират структурите си, да могат да финансират определени политически действия, но след като един референдум показа подобно настроение в българското общество, след като сами като политици успяваме да ги настроим срещу нас, нека сега да видим как може да се прави политически модел с един лев. След като системните партии в българския парламент започнаха да играят несистемно, ще покажем, че и ние можем“, категоричен бе той.