Оправдаха кмет на плевенско село, обвинен в престъпление по служба

Направените разноски по делото остават за сметка на държавата

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен, против С.О. от с. О., област Плевен.

Обвинението срещу него е за това, че на 11.07.2017 г. в с.О., обл.Плевен, в качеството му на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – кмет – превишил правата си, като разрешил на Х.И.Г. от гр.Л., Плевенска обл., да извърши добив и транспортиране на дървесина, общинска собственост на Община П., каквито правомощия той нямал, а същите били от компетентността на Общински съвет – гр.П. и на оправомощени от директора на Държавно горско стопанство – П. служители в стопанството.

Горното е извършил с цел да набави за Х.Г. от гр.Л. облага в размер на 8250 лева, явяваща се пазарната стойност на незаконно добитата дървесина и от това са настъпили значителни вредни последици за Общината, в размер на 9750 лева, представляваща сума от пазарната стойност на дървесината и нанесената щета от незаконно отсечените дървета - престъпление по чл.282, ал.2, предл.1 и 2, във вр. с ал.1, предл.4 от НК.

В провелото се съдебно заседание е извършен разпит на явилия се свидетел. Подсъдимият е дал обяснение по делото и поради липсата на доказателствени искания от страните, съдебното следствие е приключило и е даден ход на делото по същество. Постановена е присъда, с която подсъдимия С.И.О. е признат за невинен, поради което и на основание чл.304 от НПК е оправдан по повдигнатото му обвинение. Съдът е отхвърлил предявения граждански иск от кмета на община Пордим срещу подсъдимия С.И.О. в размер на 9750 лева, ведно със законна лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане. Направените разноски по делото остават за сметка на държавата.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд Велико Търново в 15-дневен срок от днес. Мярката за неотклонение на подсъдимия остава същата – „Подписка“.