Трима плевенчани ще участват на Европейските игри в Минск

Вторите Европейски игри ще се състоят от 21 до 30 юни в столицата на Беларус

Общото събрание на БОК утвърди на свое заседание българската делегация за Европейските игри в Минск. Във второто издание на най-мащабния континентален спортен форум ще участват 85 наши състезатели в 15 спорта. Сред тях са трима плевенчани - Ивет Горанова (карате), Тихомир Иванов (скок на височина) и Радослав Панталеев (бокс).

Вторите Европейски игри ще се състоят от 21 до 30 юни в столицата на Беларус, Минск. След успешното дебютно издание през 2015 г. в Баку (Азербайджан), сега организаторите и домакините са амбицирани срещата на най-добрите спортисти от Стария континент да се превърне отново в истински спортен празник. Игрите се провеждат веднъж на 4 години и са собственост и се ръководят от Европейските олимпийски комитети. Те следват модела на други подобни континентални формати – Азиатските игри или Панамериканските игри, които вече имат по 18 издания след дебюта им през 1951 г.

Сега в Минск ще съберат над 4000 представители на 50 европейски държави, които ще се състезават в 19 вида спорт. Осем от тях ще бъдат  квалификации за Олимпиадата в Токио 2020, а два от турнирите ще са валидни за европейски първенства – бокс и джудо. Общо ще се разиграят 200 комплекта медала: 91 при мъжете, 89 при жените и 20 за смесени отбори. Над 18 000 са акредитираните за Игрите, от тях 8000 са доброволци. Реферите са над 1000, толкова са и журналистите.