Бум на змии в Плевен - как да реагираме? - pleven.utre.bg

Бум на змии в Плевен - как да реагираме?

14 юни 2019, 12:27 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

При установяване наличието на змия - незабавно подайте сигнал на тел. 112

Зачестиха сигналите за поява на змии в Плевен. Гражданите масово се оплакват от срещи с влечуги по кварталите и недоволстват, че градът е заприличал на джунгла.

Как да постъпите, ако видите змия?

В градска среда се срещат най-често змии от семейство смокообразни, които не са опасни за човека и са с дължина 60-200 см, това зависи от вида им. Отровните змии в България са два вида – пепелянка и усойница, като и двата са дълги максимум 50-60 см.

Всички видове от семейство смокообразни са включени в Приложение 3 към Закона за биологичното разнообразие и са защитени от закона. Чл. 38 от закона гласи: Забранява се улавяне, убиване, пренасяне, излагане на публични места, търговия и др. на защитени животински видове/. За нарушения от физически лица е предвидена глоба от 200 до 5 000 лв., а на юридическите лица се налага санкция от  5 000 до 10 000 лв.

При установяване наличието на змия - незабавно подайте сигнал на тел. 112.

При ухапване от змия е необходимо да се обърнете към най-близката неотложна помощ, за преценка общото състояние на организма и алергичната му реакция, но вероятността от летален край е минимална, ако човек няма съпътстващи заболяванияКоментари (2)

Потребител
Ростов Надон
Доказано най- слабо и некомпетентно управлявания град. Той не е управляван а е на автопилот
14 юни, 15:17 ч.
Потребител
Пеко Таков
Как така питате още в заглавието "как да реагираме"?
Ами че то е ясно как. Хващате я жива и немедлено я изпращате на кмета Спартански или на кукловода му Зеленогорски или на някоя посестрима усойница от Общината и се надявате силно хваната змия да е възможно най-отровната и да ги гризне смъртоносно освобдавайки Плевен от тях!
14 юни, 14:19 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета