Петкова: АЕЦ "Белене" е реалистичен проект с всички разрешителни, лицензи и оборудване

По думите й максимално отворената процедура ще даде възможност на всеки да намери мястото си

Смятам, че АЕЦ "Белене" е един реалистичен проект. Първо, този проект има всички необходими разрешителни и лицензи за реализацията му. Оборудването, поръчано през 2008 г., бе произведено и доставено. То е изключително добро и качествено, а старото, поръчано за проекта АЕЦ "Белене" през 1989 г., бе продадено на руската страна обратно. Оборудването сега на АЕЦ "Белене" е трето поколение. До този момент разходите са малко над 3 милиарда за този проект. Това заяви в "Беновска пита" енергийният министър Теменужка Петкова.

"Има инвеститорски интерес, налице е много ясен интерес от страна на най-голямата китайска ядрена фирма, от "Дженерал Илектрик", от Росатом - смятам, че са налице всички предпоставки. Разработихме процедура, тя бе публикувана, срокът й е 12 месеца - до 16 август изтича срокът за подаване на заявленията за участие в проекта", изброи Теменужка Петкова. По думите й максимално отворената процедура ще даде възможност на всеки да намери мястото си - "не вярвам да има обжалвания".

Относно изявения интерес от страна на Северна Македония, Теменужка Петкова подчерта, че тук няма никаква "екзотика", както намекна водещата Илиана Беновска. "Процедурата дава възможност за участие под няколко форми - стратегически инвеститори са основата, но се дава и възможност за придобиване на миноритарен дял, както и възможност за дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Изявленията от Северна Македония бяха, че участието им би било много добро за икономиката на Република Северна Македония - става дума за 500 мегавата участие. Те в момента произвеждат голяма част от енергията си от въглища, ако искат да влязат в ЕС, с въглища за ел. енергия ще им се наложи да купуват емисии и сега анализират и едно тяхно участие ще е добро за тях", изтъкна енергийният министър.