Жълт код: Опасно време в Плевен и региона, очакват се интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки

За последните 24 часа на Балканите бяха регистрирани над 170 000 мълнии

Жълт код е в сила днес за цялата в Западна и Централна България. За общо 19 области на страната, сред които и Плевенска, е в сила кодът за опасно време. Очакват интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

За последните 24 часа на Балканите бяха регистрирани над 170 000 мълнии - значителна част от тях - на територията на Сърбия, Румъния и България по линията на преминаващия студен атмосферен фронт, съобщава NOVA телевизия.

Заради обилните дъждове, има опасност от поройни наводнения. Ниво “Тревога” в следващите 48 часа е в сила за река Тунджа около язовир Копринка. Под наблюдение са още реките Тимок, горното течение на Огоста и старопланинските притоци на Искър в Северозападна България. В Централна България - река Вит около Тетевен, долното течение на Осъм, реките Янтра и Росица. На Югозапад под риск са реките Исток (приток на Места) и Градевска (приток на Струма).

Температурите днес ще са по-ниски спрямо предишните дни – между 26° и 31°.

Във вторник обстановката ще се запази с превалявания, гръмотевични бури и условия за градушки. В сряда валежите ще са по-чести в следобедните часове в южната половина на страната. В четвъртък валежите временно ще спрат, а в петък очакваме превалявания с гръмотевици в централните и източните райони.