Всеки втори българин е готов да почива на кредит - pleven.utre.bg

Всеки втори българин е готов да почива на кредит

26 юни 2019, 07:02 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Има ръст от над 10% на бързите кредити

Всеки втори българин е готов да почива на кредит. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. Оказва се, че в разгара на летния сезон има и ръст на теглените бързи кредити от 10% за последните два месеца. Най-търсените заеми са на стойност между 500 и 1000 лв.

Хората са готови да отделят повече от половината си месечна заплата (56%) за лятната си почивка. Най-много пари ще се похарчат за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и обзавеждане за дома и вилата (14%).

Българи, живеещи и работещи в чужбина, също са измислили нов начин за дълга лятна почивка на българското Черноморие, като теглят бързи заеми. Те се завръщат от странство в родината и с българската си лична карта теглят суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използват ги за едномесечна ваканция, след което веднага се връщат на работа зад граница. Някои „забравят“ да си погасяват навреме вноските си по кредита, а други дори изчезват от полезрението на кредитодателите.

„Засега имаме около 200 подадени случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция“, заяви председателя на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски. Според него те трябва да знаят, че проблемите им предстоят, защото ще бъдат подгонени от колекторските фирми – събирачите на вземания. „Много от тези хора нямат доходи в страната, но имат имущество тук. Свързаността в рамките на ЕС, дава редица възможности за реакция спрямо недобросъвестни кредитополучатели именно от колекторските компании", коментира Майорски.  Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета