Плевен отново става столица на кукленото изкуство за малки и големи

Всички представления са безплатни, но входът ще става с пропуски

От 4 до 8 юли 2019 г. Плевен за втори път ще бъде домакин на фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле", който още с първото си издание миналата година силно заяви мястото си в културния календар. Инициативата беше представена от началника на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова, от директора на ДКТ „Иван Радоев” Васил Василев, Калина Вагенщайн, директор на Фондация „Арт Офис”. На срещата присъства и един от творците – Християн Бакалов, който ще представи артистичен експеримент, съчетаващ визуално изкуство, движенчески театър и пърформанс.

Г-н Василев благодари на ръководството на Община Плевен за добрата съвместна работа, а от своя страна г-жа Григорова подчерта, че организирането на подобно на кукления фестивал събитие означава гледане на много хора и институции в една посока, споделяне на общи цели в бъдещето и уважение на свършеното в миналото. Програмата на второто издание на „Шарено петле” опитва да отрази най-новите тенденции в развитието на кукленото изкуство, представят се част от най-добрите продукции от изминалия театрален сезон, като се стреми да задоволи интереса на различни възрастови групи зрители, допълни Калина Вагенщайн. Тази година афишът включва 11 прояви в продължение на пет дни, събитията ще се състоят в различни пространства на ДКТ „Иван Радоев”, както и на открито пред него. Нито едно представление няма да бъде отложено заради лошо време, за всяко има вариант да се провежда и на закрито в театъра.

Сред акцентите в това издание са култовият мюзикъл „Авеню Кю” на Столичния куклен театър, независимите спектакли „Аз, Сизиф” и „Кокошка с брошка”, всеки от които е имал няколко десетки участия във фестивали на три континента; носителят на тазгодишната наградата „Икар” за куклено изкуство „Филифьонката, която вярваше в бедствия” по Туве Янсон, както и иновативната по форма и съдържание инсталация на Християн Бакалов „PURE”. За най-малките зрители са предвидени интерактивни представления и ателиета за изработка на кукли.

Фестивалът „Шарено петле” има собствена фейсбук страница, където ще се публикува ежедневно информация за предстоящите спектакли, издадени са подробни каталози, които ще се разпространяват и в електронен вариант. Всички представления са безплатни, но входът ще става с пропуски. Те ще бъдат пуснати от 17.00 часа днес на касата на ДКТ „Иван Радоев”, откъдето могат да се получат.