МОСВ отбелязва Деня на Дунав с 30 инициативи

Темата тази година е "Бъди активен за по-безопасен Дунав" и e вдъхновена от Дунавската декларация от 2016 г.

Страните от Дунавския басейн за поредна година се обединяват за 29 юни – Деня на река Дунав. Министерство на околната среда и водите, Басейнова дирекция „Дунавски район“, регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе организират, участват, подкрепят и подпомагат провеждането на 30 инициативи от кампанията за Деня на Дунав.

Темата тази година е "Бъди активен за по-безопасен Дунав" и e вдъхновена от Дунавската декларация от 2016 г. Документът поставя като приоритет превръщането на басейна на река Дунав в по-чист, по-здравословен и по-безопасен за всички граждани. Денят на Дунав се превърна в най-големия речен празник в света – с фестивали, конференции, срещи и образователни събития. Програмата за 29 юни в България за поредна година е пъстра и наситена – научни форуми, фестивали, екологични акции, художествени и кулинарни прояви, спортни състезания, пленери, дискусии, изложби и други.

Във Видин организират фолклорен, а в Козлодуй и Никопол – рибен фестивал. В Оряхово ще рисуват върху речни камъни. Традиционни ритуали подготвят за празника в село Байкал. Фестивал на реката ще владее за пореден път град Белене с детски забавления, риболовни и кулинарни състезания. В Гулянци ще има Дунавска викторина. В няколко града ще посрещнат юлското утро на брега на Дунав. В Русе организират природен триатлон, а в Тутракан – регата. Фестивали на китарата и на уличните изкуства ще има в Силистра. В София отново е организирана научна конференция за представяне на изследвания и проекти в областта на устойчивото управление на водите в Дунавския басейн.

За втора година в рамките на кампанията за 29 юни се провеждат екологични акции от международен проект на фондация „Океани без отпадъци” за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци. В Козлодуй почистването ще е на 28 юни, а в Долни Вадим – на 29 юни.

И тази година учениците на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс, посветен на река Дунав – Danube Art Master. Творческата надпревара се организира от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR). Фокус на международно ниво тази година е четвъртото комплексно изследване на река Дунав Joint Danube Survey (JDS4), което започва с кампанията за 29 юни.

График на инициативите в страната можете да видите на 2019_programa_Danube_day

Международна комисия за опазване на река Дунав - http://www.danubeday.org/

Подробна информация за JDS4 - на адрес http://www.danubesurvey.org/jds4/