И плевенските пожарникари подкрепиха мисията на книгата "Останете живи"

Изданието, посветено на каузата да се спре войната по пътищата, вече е част от библиотеките на десетки училища в страната

Останете живи! С този апел излязоха служителите от РДПБЗН - Плевен, подкрепяйки кампанията около представянето на едноименната книга на журналиста Георги Стоянов. Изданието е посветено на каузата да се спре войната по пътищата.

"На пожарникарите също често им се налага да посещават пътни инциденти, като задачата им никак не е лека - гасят запалили се автомобили и оказват съдействие за изваждането на пострадалите... Но те винаги с достойнство упражняват една от най-хуманните професии, с чувство за дълг и отговорност към хората!", пише в официалната страница на книгата във Фейсбук, като текстът е към снимка, на която служители на РДПБЗН - Плевен държат в ръцете си изданието.

Над 1000 са вече последователите на "Останете живи" в социалната мрежа. До този момент изданието бе представено в Плевен, Стара Загора, Варна, Горна Оряховица, Велико Търново, Долна Митрополия, Тръстеник, Царево, Приморско и вече е част от библиотеките на десетки училища в тези градове. Само в рамките на два месеца авторът Георги Стоянов проведе срещи със стотици ученици, тъй като целта на книгата е повече млади хора да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат отговорни и разумни участници в движението.

"Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътно транспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Надеждата на автора е, че четейки историите младите българи ще се поставят на тяхното място и това ще им помогне да формират още сега своя инстинкт за самосъхранение, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя.

В книгата освен историите, са включени и правила за действия при катастрофи, за да може да се реагира адекватно, а не озовалите се на произшествието да вадят телефоните и да снимат, каквато практика се оформи у нас през последните години.

Всичко за книгата и кампанията по представянето й може да следите на фейсбук страницата Останете живи.