700 кандидат-студенти се явяват на първия редовен изпит по биология за медицина и фармация в МУ-Плевен

Факултетът по Фармация с първа отлична акредитация

Общо 684 кандидат-студенти ще се състезават на първия редовен изпит по биология за местата по държавна поръчка, редовно обучение, за специалностите „Медицина” и „Фармация“, което прави средно 5 кандидати, борещи се за едно място. Общият брой на кандидатите е над 1000, от които за магистърските програми по Медицина и Фармация е 781, а за бакалавърските – 278. Срокът за прием на кандидатстудентски документи за бакалаври продължава до 17 юли, тъй като тестът по биология за тези специалности е на 23 юли. За поредна година висшето училище в Плевен отчита стабилен и силен интерес от страна на кандидат-студентите към специалностите, които предлага за прием. 

Общо 480 новоприети студенти по държавна поръчка в редовна и задочна форма на обучение ще се приемат от новата учебна година в МУ-Плевен. Увеличени са местата за прием в бакалавърските сцециалности – повече студенти ще се обучават за медицинска сестра и медицински лаборант. Медицински университет – Плевен предлага обучение по общо 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми в 5 професионални направления – медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. Непроменени остават таксите за обучение по държавна поръчка и в платена форма. Местата за прием на студенти по държавна поръчка за специалностите «Медицина» са 120, за «Фармация» - 60, за «Медицинска сестра» са 75, «Акушерка» - 30; «Медицински лаборант» - 19; «Рентгенов лаборант» - 18; «Помощник-фармацевт» 20; «Медицинска рехабилитация и ерготерапия» - 40; «Опазване и контрол на общественото здраве» - 12 и «Медицинска козметика» - 15.
За учебната 2019/2020 година МУ-Плевен разкрива две нови специалности във Факултет «Обществено здраве». Новата бакалавърска програма по „Социални дейности в здравеопазването“ е с прием след средно образование по държавна поръчка. От 2019 г. стартира и приемът на документи за новоразкритата магистратура по „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ в задочна, платена форма на обучение, след завършена бакалавърска степен. Висшето училище запазва приема по специалност «Социални дейности» в платена форма на обучение. 

Преди редовната кандидатстудентска изпитна сесия МУ-Плевен получи първата си отлична програмна акредитация на специалността от регулираните професии „Фармация“ с образователно-квалификационна степен „Магистър“ във Факултет „Фармация“. Общата оценка от акредитация е 9.06 (при максимална 10) със срок на валидност 6 (шест) години с увеличен капацитет от 300 на 450 студенти. Високата акредитационна оценка автоматично означава прием на 90 студенти по държавна поръчка в специалност „Фармация“ годишно и право на обявяване на платен прием в рамките на свободния капацитет. Към момента във Факултет „Фармация“ се обучават общо 131 студенти – 60 студенти в първи курс, 44 във втори и 30 в трети курс на обучение.

Първият кандидатстудентски изпит по биология от редовната сесия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ ще се проведе на 2 юли 2019 г., вторник, от 9.00 до 13.00 ч в 29 учебни зали на Ректората, Факултета по Фармация и Учебния корпус с участието на 130 квестори - преподаватели и служители на университета. Вторият конкурсен изпит по химия за двете магистърски специалности е на 9 юли 2019 г. също с продължителност 4 часа. 

В деня на изпита кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 8.00 до 8.30 часа. Точно в 8.40 ч в зала „Асклепий” на Ректората ще бъде изтеглен изпитният вариант по биология. Това ще стане на произволен принцип в присъствието на ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова, зам.-декана на Факултет „Медицина” доц. д-р Добромир Димитров, зам.-декана на Факултет „Фармация“ доц. д-р Павлина Йорданова, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология доц. Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.