Отпускат 2 млн. лв. за самолетно пръскане срещу комари край Дунав

Мярката е по искане на кметове на общините край Дунава, а предложението е на вицепремиера Томислав Дончев

Правителството отпуска 2 млн. лв. за самолетно пръскане срещу комари в дунавските общини. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след заседанието на Министерския съвет, предаде агенция "Монитор". Тя обясни, че мярката е по искане на кметове на общините край Дунава, а предложението е на вицепремиера Томислав Дончев. Предприемането на мерки идва ден след като стана ясно, че свръхпопулация на насекомите тази година тормози жителите на населените места по река Дунав.

За действията на държавата се разбра и от стенограмата на правителственото заседание. На него премиерът Бойко Борисов призова Танева, заедно с БАБХ да влязат във връзка с кметовете, за да се реагира незабавно. „Да дадем пари и спешно да отидат самолети и в двукилометровата зона по Дунава да пръскат, а и на други места. Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат“, нарежда премиерът. Пред министрите той споделя, че много хора са му се обадили във връзка с комарите. Освен БАБХ в битката срещу насекомите ще се включи и МВР. „Също така да се предупредят пчеларите и животновъдите. Министерство на вътрешните работи също да се включат – районните управления да предупредят, да кажат кога ще се пръска. Всички колеги, които имат отношение или биха имали – туризъм, регионално, здравето – да се координират“, заръчва още Борисов.

Пред журналисти Танева съобщи, че пръскането ще бъде извършено от БАБХ и припомни, че подобни действия са предприемали и през 2015г. „До края на деня шефовете на областните дирекции по безопасност на храните тряба да представят съответните площи, които трябва да бъдат обработени”, каза Танева. След това ще бъде направена организация на пръскането по зони и часове, така че да опазят пчелите, както и всичко, което би се засегнало от обработката. Земеделският министър уточни, че самолетното пръскане може са започне до няколко дни.