Версия: Чумата по свинете, заради която избиват прасета в Плевенско, може би е пренесена от комари - pleven.utre.bg

Версия: Чумата по свинете, заради която избиват прасета в Плевенско, може би е пренесена от комари

05 юли 2019, 09:24 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Недоволство в Никополско заради евтаназията

Чумата по свинете, заради която евтанизират прасетата по дворовете в Никополско, може би е пренесена от комари. Това е една от версиите на хората в с. Въбел, стана ясно в репортаж на сутрешния блок на Би Ти Ви. 

По думите на ветеринарите чумата по свинете няма как да бъде излекувана. Не е опасна за човека, но е опасна за икономиката и животните, особено ако влезе в големите свиневъдни обекти, където загубите ще са огромни. И тъй като е много заразна и се разпространява изключително бързо, единственото решение е прасетата да бъдат убити. Много от животните обаче не са регистрирани, заради което не всички хора подлежат на обезщетение.

Заразата тръгнала от с. Жернов, като стопанинът сам сигнализирал на властите. Имал е 14 прасета, от които 2 умрели. Когато властите отишли при него, се оказало, че още 2 са умрели, други две са болни. Заразата се разпространява изключително бързо.

Хората от с. Въбел обаче се възмущават и протестират, защото властите вземат проби и след минути унищожават животните. "Какъв е ефектът от пробите проби, ако постфактум да ни кажат, че животните са здрави?", пита един от стопаните. "Чува се, че заразата по прасетата е пренесена от комари.  Шокирани сме от действията - дойдоха с много коли, джипове, полиция... А в същото време казваха, че нямат средства за пръскане срещу комари и изразходваха толкова средства все едно сме във военно положение", допълни той.

Към този момент са убити около 30 прасета.

Дарин Кинов, кметът на с. Въбел, предупредил преди време хората да не парадират с това какви животни имат заради многото кражби. Сега обаче ги призовава да се обадят. Той е разговарял с юристи и е наясно, че властите имат право да влизат по домовете да търсят животни.

Акцията на ветеринарите продължава днес от къща на къща, като започва от с. Мусалиево.Коментари (2)

Потребител
Гошо
На ония свят пари не трябват чумата да ги тръшне
07 юли, 13:17 ч.
Потребител
Цветелин
Тоя Емил Желязков кой му плати за да ги извика Огладнял като куче няма ги червените пари и парите от наркотиците По добре да беше си стоял в затвора а не да го изкарват Няма никаква чума къде изследваха кръвта що в бг нали нямало политика Сега дано тоя господин се заима с пари що от високо се пада лесно и много боли Всеки му знае миналото
05 юли, 13:13 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета