БАБХ инициира среща с представители на свиневъдния сектор заради африканската чума в Плевенско

На пресконференция представят текуща информация как се развива заболяването в България

Днес в 15.30 ч. в сградата на Централно управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – София ще се проведе пресконференция на Агенцията по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

Във връзка с обществената значимост на темата и последния случай на потвърдено второ огнище на Африканска чума при домашни свине в село Жернов, област Плевен, БАБХ инициира среща днес с представители на свиневъдния сектор, след която ще се проведе съвместна пресконференция.

В рамките на медийното събитие ще бъдат разгледани въпроси с висок приоритет като епизоотичината ситуация в страната и тази в ЕС, предприетите и бъдещи мерки за овладяване на заболяването и стратегията за превенция в България, плановете за спешни действия, биосигурността в свиневъдните обекти и осъществяването на контрол и надзор на заболяването.

БАБХ напомня, че Африканската чума по свинете (АЧС) е едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина. Болестта предизвиква значителни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловните стопанства.

Ще бъде представена текуща информация как се развива заболяването Африканска чума по свинете в България, как се изпълняват мерките в и около засегнатите региони, както и какви са процедурите за лабораторно изследване за наличие на заболяването и какви указания дава БАБХ на ловците и стопаните с цел намаляване на риска от разпространение на вируса на болестта.