Уволнени преподаватели от Езикова гимназия - Плевен дават пресконференция

Педагозите ще дадат подробности за случая и за потърсената от тях синдикална защита.

На 4 юли към 13.00 часа в последната почивка на годишния педагогически съвет четири учителки изненадващо са получили заповеди за прекратяване на трудовите правоотношения поради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст /ранно пенсиониране/ - старши учител Надежда Вълева – физика и астрономия, старши учител Добринка Георгиева – български език и литература, старши учител Цветослава Манчева – биология и здравно образование и старши учител Жоржета Каменополска – български език и литература.

"Единственият мотив /неописан в заповедта/ е, че предприетата мярка е част от оздравителния план на Гимназията за финансово стабилизиране, според директора ѝ. Зад тези мотиви прозира неговото лично отношение към нас. Професионализмът и квалификацията на учителя не са важни, финансите над всичко. Това е дилемата в Езиковата гимназия. Лошото управление на финансите не може да бъде оправдано и компенсирано с освобождаване на учители. Споделяме това с Вас, уважаеми приятели, и се надяваме на Вашата подкрепа. Българският учител, който реализира образователната политика на МОН и е сърцето на образователната система, не заслужава такъв административен произвол, особено когато той е посветил по-голяма част от трудовия си стаж на любимото училище и е оставил частица от себе си в редица випуски!", гласи текста към организираното във фейсбук събитие "Да подкрепим четири български учителки!".

Педагозите ще дадат утре пресконференция в пресклуба на БТА от 16,30 часа, на която ще споделят подробности за случая и за потърсената от тях синдикална защита.