От догодина: Българските паспорти ще са с валидност 10 години - pleven.utre.bg

От догодина: Българските паспорти ще са с валидност 10 години

11 юли 2019, 15:51 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Вече гласуваните промени предвиждат нова облекчена процедура за подаване на заявленията за смяна на паспорт от чужбина

Българските паспорти ще важат 10 години, а само тези за децата до 18-годишна възраст ще са със срок на валидност 5 г., решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Закона за българските лични документи, информира tribune.bg. Така срокът на валидност на международните паспорти ще се приравни с този на другите документи за самоличност, тъй като повечето визи за държави извън Европейския съюз са за срок от десет години и се поставят на страница в задграничния паспорт.

С гласуваните днес промени Законът за българските лични документи дава срок на МВР да осигури техническите и организационни условия за издаването на паспорти не по-късно от 1 януари 2021 г., поясни заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Промените ще влязат в сила от 10 октомври следващата година, но реално новите паспорти ще могат да се вадят от 2021 г.

Вече гласуваните промени предвиждат нова облекчена процедура за подаване на заявленията за смяна на паспорт от чужбина. Това ще става чрез автоматизирана информационна система за електронни услуги на министерството на външните работи. Готовите документи ще могат да се получават по пощата. Срокът за издаването им се намалява наполовина от 90 дни за обикновена услуга на 45 дни. Бързата услуга пък ще става за 30 дни, вместо за 60.

Личните карти също се променят. Към тях ще се добавят биометрични данни, каквито в момента има в паспортитеКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета