От догодина: Българските паспорти ще са с валидност 10 години

Мисия

11-07-2019, 15:51

Снимка:

pixabay

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Вече гласуваните промени предвиждат нова облекчена процедура за подаване на заявленията за смяна на паспорт от чужбина

Българските паспорти ще важат 10 години, а само тези за децата до 18-годишна възраст ще са със срок на валидност 5 г., решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Закона за българските лични документи, информира tribune.bg. Така срокът на валидност на международните паспорти ще се приравни с този на другите документи за самоличност, тъй като повечето визи за държави извън Европейския съюз са за срок от десет години и се поставят на страница в задграничния паспорт.

С гласуваните днес промени Законът за българските лични документи дава срок на МВР да осигури техническите и организационни условия за издаването на паспорти не по-късно от 1 януари 2021 г., поясни заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Промените ще влязат в сила от 10 октомври следващата година, но реално новите паспорти ще могат да се вадят от 2021 г.

Вече гласуваните промени предвиждат нова облекчена процедура за подаване на заявленията за смяна на паспорт от чужбина. Това ще става чрез автоматизирана информационна система за електронни услуги на министерството на външните работи. Готовите документи ще могат да се получават по пощата. Срокът за издаването им се намалява наполовина от 90 дни за обикновена услуга на 45 дни. Бързата услуга пък ще става за 30 дни, вместо за 60.

Личните карти също се променят. Към тях ще се добавят биометрични данни, каквито в момента има в паспортите