Преди 142 години: Никопол е освободен от петвековното турско робство - pleven.utre.bg

Преди 142 години: Никопол е освободен от петвековното турско робство

16 юли 2019, 17:01 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    „НЧ Напредък 1871” град Никопол

16 юли 1877 година е паметна дата в хилядолетната история на Никопол

16 юли 1877 година е паметна дата в хилядолетната история на Никопол. Преди 142 години  на този ден, крайдунавския град е освободен от петвековното турско робство.

Никопол е един от първите освободени градове на България по време на руско-турската освободителна война от 1877-1878 год. и първата и единствена крепост, която Дунавската руска  армия превзема с бой през цялата военна кампания. Здраво укрепената никополска крепост представлявала сериозна опасност в тила на руските войски и нейното превземане  и след това незабавното заемане на Плевен се явява най-важната стратегическа задача на руското командване. С тази задача е натоварен Западният отряд, съставен от войските на 9-и армейски корпус,  под командването на ген. Николай Кридинер. Придвижването на руските войски по суша и обсадата на крепостта продължава от 7 до 16 юли  под  непрекъснатия артелерийски обстрел на руските и румънски батареи, разположени на левия бряг на р. Дунав и по  височините край града.

В резултат - на 16 юли 1877 г.,  добре укрепената никополска крепост, със  значимия си гарнизон от около 10 000 души пада. Командващият, ген. Хасан паша се предава в плен с 7000 души войници, 6 знамена, 113 оръдия, 10 000 пушки , два монитора , заседнали на Дунава при Никопол, голям брой снаряди и други боеприпаси, както и значителни продоволствени запаси .

В битката за освобождението на града са убити и ранени  близо 1300 руски войници, а завземането на Никополската крепост се оценява, като значителен успех на руската армия.

По традиция в знак на признателност и преклонение пред подвига на руските освободители, днес граждани и гости на града поднесоха цветя пред паметника на Победата, а децата от лятната занималня при „НЧ Напредък 1871”  изнесоха кратка програма.  

Подвигът и безпримерният героизъм на освободителите, остават в историята ни със своята значимост. Те са  повод за гордост и признателност на поколения никополчани.

„НЧ Напредък 1871” град Никопол

Анелия Димитрова – читалищен настоятел

Етикети
Никопол


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета