Какво свърза книгата "Останете живи" с песента "Ти си" на Слави и Ку-ку бенд (Видео)

Плевен Лайф

17-07-2019, 15:00

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Книгата "Останете живи", посветена на каузата да се спре войната по пътищата, влезе в десетки училища

И плевенските пожарникари подкрепиха мисията на книгата "Останете живи"

"Останете живи" на плевенския журналист Георги Стоянов влезе и в училищните библиотеки на Горна Оряховица

С книгата си "Останете живи" Георги Стоянов призовава младите хора за отговорност по пътищата

Единадесетокласници от ПГЕХТ "Проф. Асен Златаров" - Плевен се запознаха с книгата "Останете живи"

Журналистът Георги Стоянов представя в Горна Оряховица книгата си „Останете живи“

Георги Стоянов представи книгата "Останете живи" в шоуто на Ники Кънчев

Георги Стоянов представя книгата "Останете живи" в "Ники Кънчев Шоу" по Дарик радио

Книгата "Останете живи" на плевенския журналист Георги Стоянов влезе и във варненските училища

По инициатива на народния представител Нели Петрова във Варна ще представят книгата "Останете живи"

И Евгени Димитров - Маестрото подкрепи мисията на книгата, посветена на каузата да се спре войната по пътищата

"Жив съм докато знам къде си ти,
докато има на света.
Една отключена врата...
Целувка и две сълзи,
които очакват мен.
И казвам жив съм,
защото знам къде си ти!
След всички зими и лета..."

Този рефрен от популярната песен на Слави Трифонов и Ку-ку бенд - "Ти си" съпътства видео трейлъра към корицата на фейсбук страницата на книгата "Останете живи" - издание, посветено на каузата да се спре войната по пътищата. Докато музиката звучи, следният текст приковава вниманието: "За периода 1951 - 2018 година над 60 000 души са загинали в катастрофи в България. Родители губят деца, деца губят родители. Живеем във война, без реално да има такава. Толкова ли е трудно да осъзнаем, че шофирането е отговорност, а не забавление? Толкова ли е трудно да не забравяме, че има хора, които ни чакат и обичат? Толкова ли е трудно да се приберем вкъщи живи?"

Какво свърза "Ти си" с книгата "Останете живи"?

"Представям книгата основно пред ученици. Искаше ми се да им повлияем максимално силно по този проблем, по всички възможни директни и докосващи начини... Ку-ку бенд имат куп страхотни песни, но лично за мен "Ти си" беше най-подходящата. Имах огромното желание да използвам 30-ина секунди от нея за нещо като "саундтрак" или по-скоро озвучване към анимираната корица, която сложихме на фейсбук страницата на книгата. Книгата се казва "Останете живи" и апелира точно за това - всички, които тръгват на път, да не забравят, че някъде има хора, които ги чакат и обичат. Чувствах, че "Ти си" ще пасне и ще спомогне за това младите момчета и момичета, на които им предстои да седнат зад волана, да усетят още по-силно посланието на книгата", разказва авторът и издател на "Останете живи" - журналистът Георги Стоянов". "Още преди книгата да бъде факт се свързах с Евгени Димитров и му разказах за идеята и мотивацията си да направя нещо подобно. И го помолих за разрешение да използвам този откъс от "Ти си". За мое огромно щастие отговорът беше положителен", допълва той.

Евгени Димитров определя инициативата на Георги Стоянов за прекрасна и изразява надежда да успее чрез книгата си да вкара разум, особено в главите на младите хора. Самият той и колегите му от шоуто на Слави са правили доста пъти предавания с тази цел, реализирали са и видеоклипове неведнъж. Маестрото е наясно, че трябва да се говори и прави много по въпроса като превенция и дава своето позволение част от песента "Ти си" да озвучи краткия трейлър, представящ "Останете живи".

Над 1100 са вече последователите на книгата в социалната мрежа. До този момент изданието бе представено в Плевен, Стара Загора, Варна, Горна Оряховица, Велико Търново, Долна Митрополия, Тръстеник, Царево, Приморско и вече е част от библиотеките на десетки училища в тези градове. Само в рамките на два месеца авторът Георги Стоянов проведе срещи със стотици ученици, тъй като целта на книгата е повече млади хора да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат отговорни и разумни участници в движението. Кампанията ще продължи и наесен.

Книгата "Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътно транспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Надеждата на автора Георги Стоянов е, че четейки историите младите българи ще се поставят на тяхното място и това ще им помогне да формират още сега своя инстинкт за самосъхранение, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя.

Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, Георги Стоянов предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали. 

"Всички знаем колко сериозен е проблемът с катастрофите в България. Не си правя илюзия, че с една книга ще сложа край на войната по пътищата, но се надявам, че ще е нещо полезно. Надявам се, че и всички шофьори ще слушат в колата си песента на Слави и Ку-ку бенд, за да им напомня, че заради капка смъртоносен адреналин, секунда безразсъдство или 15 минути "по-бързо" не трябва да се отказват от живота и своите близки, които ги чакат вкъщи. Шофирайте внимателно и бъдете разумни на пътя", казва още Георги Стоянов.

"Ти си" е по музика на Слави Трифонов и Евгени Димитров. Те признават обаче, че останали изненадани по какъв начин била приета песента, когато излязла преди няколко години, както и че успяла да стане толкова популярна. Самият Слави отдава успеха й на текста. Негов автор е Ивайло Вълчев, който след смъртта на майка си дълго време не бил писал нищо. 

"Имах си емоционални проблеми, общо-взето се бях изключил от света в рамките на година. И в един момент, като си дадеш сметка, че не си безкраен, не си безсмъртен, че всичко свършва рано или късно, се оглеждаш около себе си и виждаш наистина кои са тези най-близки неща, които те държат и ти помагат да изплуваш. Човек трябва да има около себе си хора, на които да дава любов и от които да взема любов. Да е взаимно. Това са толкова елементарни неща. Хората може би заради това харесват тази песен, защото се пее за най-елементарните, най-важни неща, и всеки може да намери себе си в нея", обяснява раждането на текста на "Ти си" Ивайло Вълчев.