Увеличават финансовото стимулиране за отстрел на дива свиня на 150 лева

В областните епизоотични комисии от утре тръгват и екип професори от Центъра за оценка на риска

Към момента са установени 15 огнища на африканска чума при лични стопанства и 15 случая при дива свиня. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, информира tribune.bg.

Превантивните мерки продължават да се прилагат в координация с останалите министерства – МВР и Министерството на отбраната“, посочи министър Танева.

„Какво реши днес комисията – увеличаваме финансовото стимулиране за отстрел на дива свиня на 150 лева в 20-километровите зони около огнищата. Контролът по отношение на движението от и в тези 20-километрови зони с помощта на колегите от другите две министерства става изключително засилен и на всяка кола. По отношение  на националните паркове, които са извън обхвата на тези мерки, до края на деня в Министерството на околната среда и водите трябва да се вземе решение по съответния ред въз основа на епизоотичната обстановка с цел депопулация на дивата свиня. Тези мерки ще бъдат приложени от държавни служители от структурата на горите“, допълни Десислава Танева.

Тя посочи, че пристанища, летища и гари са определени като рискови точки заради отпадъците от туристопотока. Издава се заповед за осигуряване на достатъчно кошове и дезинфекциране, така че, да бъде стопиран и този риск за разпространение на болестта.

Танева припомни, че африканската чума е налична в цяла Европа. В Румъния е изключително висок интензитетът на това заболяване.

"Единствената страна в света, която се е справила с африканската чума и в момента все пак е под надзор предвид устойчивостта на този вирус и липсата на лечение и ваксина за него, е Чехия. Там във въпросните рискови 20-километрови зони с помощта и на снайперисти на практика е направена пълна депопулация на дивата свиня, обстреляни са всички  свине. Било е обявено извънредно положение в страната. Също така не са останали и тип лични стопанства, които нямат мерки за биосигурност за отглеждане на дива свиня. Така Чехия се е справила. Две години вече е под надзор и няма ново установено заболяване или огнище“, даде пример Десислава Танева.

"За България проблемът на заболяването е изключително сериозен. Пикът му е юли-август. Под риск и заплаха е един конкурентноспособен, развит, индустриализиран сектор – свиневъдството, с мерки за биосигурност, с инвестирани над 600 млн. лева по оценка на статистиката, средства за изграждане на тези ферми, с брутен вътрешен продукт за 2018 година близо 250 милиона лева, с над 40% задоволяване на вътрешното потребление и с предпочитана структура на храни от българското население. В най-висока степен се консумира свинското месо. В този смисъл сме длъжни да се поучим и от опита, да вземем всички възможни мерки съгласно нашия национален план и да ги приложим с цялата им строгост, за да има ефект и да се справим с този риск и с тази потенциална опасност“, категорична е Десислава Танева.

"В областните епизоотични комисии от утре тръгват и екип професори от Центъра за оценка на риска, именно за да разясняват на хората какви са опасностите и как се предава това заболяване“, посочи още тя.

Подготвен е и информационен клип за медиите какво представлява заболяването по свинете. Ще бъде засилен контролът на всички гранични пунктове, а в районите на заразата ще бъдат насочени допълнителни сили.