Още 6 области, сред които и Плевен, ще могат да подобряват ВиК инфраструктура с евросредства

Министър Аврамова отличи за добри практики общини от Северен централен район

Велико Търново е една от шестте новоконсолидирани области, за които предстои изготвяне на регионални прединвестиционни проучвания. Изработването им, за чието финансиране МРРБ вече подаде проект на стойност 23 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, е условие за получаване на безвъзмездни европейски средства за доизграждане и модернизация на ВиК инфраструктурата в тези територии. Другите области са Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково.

Това съобщи във Велико Търново днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Там тя участва в дискусията на тема „Образцова община“ и връчи награди на отличени общини.

МРРБ вече изготви 14 регионални прединвестиционни проучвания за областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. ВиК операторите подадоха проектните си предложения към Управляващия орган на ОПОС и се очаква подписване на договорите. Първият от тях – за област Враца, вече е в ход. Изпълнява се и проектът на ВиК Смолян, за който през миналия програмен период такова проучване беше изработено пилотно.

Пред участниците във форума Аврамова коментира, че обновяването на ВиК инфраструктурата ще подобри услугата за гражданите и стандарта на живот. За МРРБ е много важно също да се спре обезлюдяването на по-малките населени места и концентрацията на населението в големите градове. Затова със средства от националния бюджет и по линия на европейската солидарност се обновява градската среда, инвестира се в модернизацията на над 400 училища и детски градини, здравни и социални заведения.

В област Велико Търново от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 се инвестират близо 67 млн. лв. по 28 договора. Обновяват се 19 образователни институции, модернизирани са 17 обекта за социални услуги. Изпълняват се 5 проекта за подобряване на градската среда и се ремонтира републиканска пътна мрежа.

Регионалният министър подчерта, че Велико Търново е сред генераторите на икономически растеж в страната. За развитието на областта и на Северна България са ключови и няколко стратегически пътни проекта. Сред тях са автомагистрала „Хемус“, чието изграждане ще намали различията с Южна България, и АМ „Русе – Велико Търново“. Добрата новина е, че Върховният административен съд отхвърли касационната жалба срещу ОВОС на проекта за магистрален път между Русе и старопрестолната ни столица. Така подробният устройствен план – парцеларен план за участъците „Русе – Бяла“ и „Обход на гр. Бяла“ може да бъде процедиран. През тази година АПИ предвижда да обяви обществените поръчки за тях.

Допълнителен тласък за съживяването на Северна България ще има и изграждането на пътя Видин – Ботевград, подчерта министърът. Строителството на Лот 2 от участъка Мездра - Ботевград може да започне, защото, въпреки че процедурата за избор на изпълнител се обжалва, КЗК даде разрешение за предварително изпълнение. В началото на юли Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за проектиране и строителство с индикативна стойност 460 млн. лв. без ДДС и за надзор при модернизацията на други 54,3 км в участъка от Видин до Ружинци.

Петя Аврамова подчерта, че осигуряването на модерна транспортна инфраструктура е важна задача, защото когато бизнесът се разраства, има нужда от бързи и удобни пътища. Пред медии тя коментира, че за доброто им състояние, което очакват хората, са необходими средства и затова МРРБ, като институция трябва да защити обществения интерес в разговорите при определяне на тол таксите.

Тол системата за тежкотоварни автомобили, приходите от която ще осигурят повече ресурс за пътната инфраструктура, се отлага не за 1 март, а с краен срок 1 март, като точната дата ще бъде определена с решение на Министерския съвет по предложение на регионалния министър. След 16 август в тестови режим превозвачите ще имат възможност да проследят собствените си разходи по тарифа, за която още се водят преговори с тях, коментира още Аврамова.

Министърът и кметът на Велико Търново Даниел Панов поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски по повод годишната от неговото рождение.