Ивет Горанова подкрепи проекта "България: Срещу агресията в спорта" (Снимки)

"Спортът е начин за намаляване на агресията сред младите хора, те оставят напрежението в залите и придобиват самообладание", заяви шампионката по карате

Проф. д-р Петър Христов – ректор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, даде старт на приятелския мач между млади спортни журналисти и звезди на българския спорт, който се проведе снощи в Националната спортна база „Спорт палас“. Футболната среща бе част от проекта "България: срещу агресията в спорта" на Регионалната агенция за предприемачество и иновации – Варна (РАПИВ).

На терена се срещнаха Тайбе Юсеин - световна шампионка по борба, Ивет Горанова и Мария Оряшкова - златни медалистки по карате и самбо от европейското първенство в Минск 2019, топ баскетболистът Божидар Аврамов, спортисти от различни държави, водещи журналисти, треньори, съдии,студенти и дори част от мениджърския състав на НСБ "Спорт палас".

След изключително красива игра отборът, воден от Ивет Горанова, победи с 4:2 тима на Мария Оряшкова. Главният съдия Кольо Данев даде "зелен" картон за феърплей, а за играч на мача бе обявен Божидар Аврамов.

По-рано през деня участниците в проекта записаха своите послания срещу агресията в спорта. Проектът бе подкрепен от старши треньора на националния отбор по борба – жени – Петър Касабов. „Агресията не е предпоставка за победа. Когато си агресвен в спорта, нямаш шанс да победиш“, каза треньорът на България за 2018 г. „Спортът е начин за намаляване на агресията сред младите хора, те оставят напрежението в залите и придобиват самообладание - заяви шампионката по карате  Ивет Горанова. Всички посланията ще бъдат излъчени скоро в социалните мрежи.

По-рано участниците коментираха темата за личната защита и физическата самоотбрана като средство за намаляване на агресията. Тя бе представена от преподавателя във Варненския свободен университет доц. д-р Огнян Къчев. С голям интерес бяха посрещнати анализите, подготвени специално за събитието от преподавателите на катедра „Информатика“ – доц. д-р Галина Момчева, доц. Веселина Спасова и ас. Антонина Иванова, за позиционирането на спортните клубове и медиите в интернет пространството, а също и анализ на съдържанието и провокира ли агресия. Лекторите са част от екипа, които ще обучава студентите в новата бакалавърска и магистърска специалност "Мениджмънт на спорта".

Проектът „България: Срещу агресията в спорта 2019” на Регионалната агенция за предприемачество и иновации – Варна (РАПИВ), № НПИМД-НЗ-112/2019, Договор 25-00-30/06.06.2019 г., се реализира с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2019 година, Министерство на младежта и спорта на България.