Захлаждане и превалявания прогнозират синоптиците, възможни са и градушки

В сряда до обяд валежите постепенно ще спират

Вълна хладен въздух нахлува по нашите географски ширини от север на юг и ще определя времето в следващите 48 часа, предаде Нова тв. Очакваме превалявания – краткотрайни, на места интензивни с гръмотевични бури, силни пориви на вятъра и градушки. Валежите ще обхванат последователно Североизточна България, централна Северна България, югоизточните райони и ще стигнат чак до Родопите.

Температурите днес ще се движат в широк диапазон. На североизток ще е по-хладно през деня със стойности на термометрите от 25 до към 28 градуса. Сравнително топло остава на югозапад, където температурата ще гони 32-35 градуса.

В района на Черноморието днес се очертава динамично време. Летните бури, които ще се формират в равнините на Румъния ще достигнат северната част от крайбрежието около обяд и в ранния следобед. По-късно след обяд и вечерта валежи се очакват и на юг. Температурите – 26-28 градуса на въздуха и с градус по-ниски на морската вода. Вълнението на морето – с височина на вълните до метър. За района на Черноморието някои от прогностичните модели предвиждат валежни количества до 15-20 литра на квадратен метър в рамките на 3 часа.

В сряда до обяд валежите постепенно ще спират, но все още ще е хладно с максимални температури за деня между 25 и 30 градуса. Следва постепенно повишаване на температурите с тенденция в петък и събота да достигнат стойности над 35 градуса. Ново смущение на времето очакваме в края на тази и началото на следващата седмица.