Експерт: Африканската чума не е опасна за човека, месото обаче да се обработва добре

В месо от заразени свине, вирусът може да преживее с години във фризерите

"Африканската чума не е опасна за човека. Няма данни колко време вирусът живее в човешкия организъм, правени са изследвания само в свине. В месо от заразени свине, вирусът може да преживее с години във фризерите. Консумирайки месо, човек не може да предаде инфекцията на околните или в околната среда. Но ако при тази консумация се изхвърлят отпадъци, вече се създава огромна предпоставка вирусът да бъде разпространен.“ Това обясни пред БНТ директорът на института по микробиология към БАН проф. Христо Найденски.

Обработката трябва да бъде сериозна - над 90 градуса, задължително. Над 70 градуса убиват вируса. Слънчевата светлина също го убива. Трябва месото да се обработва изключително добре термично, каза проф. Найденски.

Експертът допълни, че човекът играе активна роля в разпространението на чумата по два пътя - по природен път с дивите свине и при внос на замразено заразено месо. Когато отпадъците на това месо се изхвърлят, се създава предпоставки за разпространението на вируса.

„Все още няма ваксина срещу африканската чума, не се работи и усилено в тази посока“, добави Найденски.

Вчера Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две нови огнища в лични стопанства в град Искър, община Искър, област Плевен и в село Климентово, община Полски Тръмбеш, област Велико Търново. 

Огнищата на зараза до този момент са общо 21.