Какво да правим, ако справката сочи, че наши данни са изтекли от НАП? - pleven.utre.bg

Какво да правим, ако справката сочи, че наши данни са изтекли от НАП?

26 юли 2019, 13:46 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Не е необходимо да сменяте документи, ако справката ви сочи, че сте потърпевши

Ако сте направили справка и тя сочи, че за вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия. Това успокояват от Националната агенция по приходите (НАП) и дават още съвети за потърпевшите.

Съветваме Ви да бъдете предпазливи, когато някой контактува с Вас по телефон или имейл и да не давате на никого финансова информация. За допълнителна сигурност можете да смените паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП, посочват от приходната агенция.

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното Ви имуществено състояние.

В момента съпоставяме незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се проверим дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни, допълват от НАП. След приключване на тази проверка ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Гражданите, чиито номера на валидна лична карта, датата на издаване и валидността й е била неправомерно разкрита, в комбинация с трите им имена, ЕГН и адрес, ще бъдат лично информирани от НАП възможно най-бързо.

Общият брой на тези граждани е 189.

Ето и всичките препоръки на НАП

Етикети
НАПсправка


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета