Извънредни нови мерки за ограничаване на африканската чума! - pleven.utre.bg

Извънредни нови мерки за ограничаване на африканската чума!

29 юли 2019, 12:27 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Вицепремиерът Томислав Дончев призова гражданите да съдействат на властите за ограничаване на заразата

Извънредни нови мерки за ограничаване на африканската чума бяха въведени след днешното заседание на Епизоотичния съвет в МС под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев, предаде Нова тв.

Заради заразата занапред във всяка от 67 кланици за свине ще присъстват ветеринар и Военна полиция. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след заседанието в Министерския съвет.

Целта на тази мярка е да не допусне нерегламентирано клане на домашни свине без гарантиране на ниво за биосигурност. В 3 от общо 65 свинекомплекса в страната бе установена Африканска чума, припомни Танева, като обяви и втората нова мярка.

За всички останали свинеферми, в това число и тези в Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона, за която ще следят областните епизоотични комисии по места. В тази зона не трябва да има отглеждане в "заден двор", а навсякъде, където се гледат свине, трябва да са спазени съответните мерки за биосигурност. 

Десислава Танева потвърди, че пробите са доказали и африканска чума във Видин. Там става въпрос за болно домашно прасе в тъй наречения "заден двор". 

Така момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20  са случаите на заразена дива свиня, обобщи данните към момента министърът на земеделието.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък призова гражданите да съдействат на властите за ограничаване на заразата.

"Няма как да е ефективна която и да е мярка, без подкрепата на гражданите. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема за няколко месеца", предупреди той хората, които отглеждат прасета.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета