Куриоз по време на чума: Инспектори от БАБХ конфискуваха агне вместо прасе в Плевенско

Това твърди юрист от Велико Търново, който купил агнешко месо за рождения си ден

За куриоз по време на чума разказайа в сутрешния блок на Нова тв: ветеринари от Агенцията по храните в Плевенско объркали агне с прасе и го конфискували. Това твърди юрист от Велико Търново, който купил агнешко месо за рождения си ден, но инспекторите му го взели на изграденото временно КПП край Никопол. Освен това му съставили и акт.

Случаят е от 10 юли. Великотърновският юрист Пламен Копанов купува от свой клиент, земеделски производител, цяло агне за рождения си ден. Транспортира месото от Никопол.

„Знаейки, че транспортирам агне, нямах никакви притеснения, защото знам, че чумата е по свинете, а не по агнената. Но за моя най-голяма изненада, съответното длъжностно лице от Агенцията по храните, реши, че агнето е прасе и агнето ми беше конфискувано. Най-странното е, че ми беше написан акт, че съм превозвал нерегламентирано месо в нелицензиран превоз. Какъв трябва да е превоза, когато си закупя месо или кайма? Лицензиран? Не знам! Факт е, че агнето беше конфискувано”, коментира Пламен Копанов.

От Агенцията по храните в Плевен твърдят, че няма объркване. „Спрян е на контролно-пропускателен пункт. Превозва заклано агне без всякакви документи и от това следва, че е нарушител на закона и на правилата, които има за действие в такава ситуация. Всяко месо или труп на животно без документи подлежи на конфискация или унищожаване”, заяви д-р Иван Йорданов – директор на ОДБХ  - Плевен.

„Агнето е заклано от земеделски производител, който е законнен и лицензиран. Какво означава да заколя едно агне? Ако гледам агнето, какъв документ да си издам сам на себе си? Аз им предложих да им предоставя съответните документи. Земеделският производител е на 20 километра и спокойно за 10-15 минути документите могат да бъдат пред тях. Категорично ми бе отказано и ми бе отказано и да ми предоставят заповедта, на база, на която извършват проверките”, каза Пламен Копанов.

Пламен Копанов е категоричен, че инспекторите от Агенцията по храните са объркали месото със свинско. „Не бях много убеден, че съответната инспекторка различи месото, какво е. Според мен, тя не го различи. Полицаят го различи – каза, че е агне. В крайна сметка инспекторката каза, че за нея това е месо с неизяснен произход, не е агне и го иззе като прасе. Колкото и комично да звучи е трагично, тъй като инспектора от БАБХ е компетентният орган, който трябва да различи агне от прасе. Аз се опитах да убедя държавните органи, че агнето не е прасе. И няма съответно никакво законов основание агнето да бъде иззето и насочено за унищожаване, както после се оказа”, коментира още Копанов.

"Въобще не са го объркали. В написаният му акт е написано ясно, че е агнешко месо. Ако беше доказал произход, щеше да си вземе месото и да си продължи с него. Той пренася месо без документи. Дори да няма африканска чума, то се третира по същият начин, а в условията на африканска чума, ситуацията, няма какво да я обсъждаме”, заяви Йорданов.

Юристът е категоричен, че ще си търси правата по съдебен път. Иска си и агнето. „Ще си търся възстановяване или в натура, или в паричната стойност на агнето със съответните лихви. Във възражението, което написах в акта съм отправил и покана за доброволно изпълнение да ми бъде върнато агнето или паричната равностойност, като бях дал срок до 17 юли. Все още никой не се свързал с мен”, каза още той.

Ако все пак се стигне до съд, Пламен Копанов обеща да купи едно агне и едно прасе, които да послужат за следствен експеримент, за да се установят разликите.