Стартира Програмата за развитие на детско-юношеския футбол 2019

Проектът има за цел да проследи прогреса на младите ни таланти

На 28 юли официално стартира четвъртото издание на Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, реализирана съвместно от Българския футболен съюз и Министерството на младежта и спорта. Проектът има за цел да проследи прогреса на младите ни таланти - въз основа на събраните данни ще бъде изградена Национална програма „Пътят на състезателя“, проследяваща различните етапи от формирането на спортиста и спомагаща за изграждането на елитни футболисти. Анализите пък ще послужат за сериозна дългосрочна програма за развитие на детско-юношеския футбол у нас.

Тази година фокусът е насочен към две възрастови групи – до 17 и до 15-годишна възраст. Общо 16 U-17отбора вече стартираха заниманията си в три центъра – в Банско се подготвят отборите на Ботев (Пловдив), Витоша (Бистрица), Лудогорец, ЦСКА-София, Славия и Национал (София), в Сливен са Черно море, Сокол (Марково), Левски-Раковски, Дунав, Етър и Спартак (Варна), а в Боровец – Левски (София), Локомотив (Пловдив), Берое и Септември. Наред с тренировките и функционалните тестове, тимовете ще изиграят и контроли на принципа „всеки срещу всеки“, като днес са първите мачове в Център „Сливен“ – Черно море – Етър, Сокол – Спартак (Варна) и Левски-Раковски – Дунав. Утре в Банско играят Ботев (Пловдив) – Славия, Витоша – Национал и Лудогорец – ЦСКА-София, а на 1 август в Боровец са двубоите Левски-Септември и Локомотив (Пловдив) – Берое.

Камповете на отборите до 17 години завършват на 9 август, когато ще бъдат посрещнати по-малките таланти. До 21 август в Банско ще тренират Ботев (Пловдив), Витоша 13 (София), Лудогорец, ЦСКА-София, Славия и Национал (София), в Сливен ще са Черно море, Спартак (Плевен), Черноморец (Бургас), Добруджа, Етър и УФК Асти (Хасково), а в Боровец – Левски (София), Локомотив (Пловдив), Берое и Септември.

По време на лагерите на всички състезатели ще бъдат проведени тестове за бързина, физическа сила и техника от страна представители на отдел „Детско-юношески футбол“ към БФС и с участието на националните селекционери в съответните възрасти. Тестовете включват различни видове спринт, вертикален отскок, водене на топка и жонглиране, а всеки клуб ще получи по 30 броя топки и набор от пособия за тренировка за всяка възрастова група, в която се състезава.

Участниците също така ще преминат семинари по съдийските въпроси с член на Съдийската комисия към БФС, семинар по Превенция на уреждането на мачове и допълнителни занятия като част от проекта на Европейската комисия „Превенция на ранното отпадане от спорта“, в който Българският футболен съюз е основен партньор.