Министър Танева поясни, че 6 месеца след края на заразата, хората ще имат възможност отново да отглеждат прасета

Земеделският министър призна, че страната е в тежка криза по отношение на африканската чума по свинете

Положението е изключително тежко по отношение на африканската чума. Доколко ще ограничим това заболяване, а в последствие да предприемем допълнителни действия и мерки за изкореняването, зависи от съвместните усилия на всички нас. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред bTV.

По думите ѝ държавата не се е провалила в превантивните мерки срещу разпространението на заболяването.

„В определени области е можело да се положат повече усилия – обучение на населението. Какво е АЧС, как възниква и как се разпространява заразата, както и какви са последствията. Сега това е предприето, близо месец представители на научната област са на терен в Северна България”, каза Танева.

Ресорният министър посочи, че още през 2000 г. африканската чума навлиза в Европа през Русия. Тя допълни, че се движи по страните в Източна Европа. „В Русия това заболяване 12 години не могат да го изкоренят, има милиони засегнати свине. У нас първият регистриран случай е през 2018 г. на дива свиня”, допълни тя.

Преди нас още 11 страни са засегнати от 2012 година досега. „Във всяка от тези страни, в които е влязъл този вирус, до момента не е излязъл, не са обявени за свободни зони. Единствено Чехия е под надзор за това, тъй като тя е предприела най-радикалната мярка за умъртвяване на всички възможни вектори дива и домашна свиня“, добави министърът. Според нея мерките за биосигурност са много важни, тъй като те могат да позволят отглеждане на свине в лични стопанства.

Само в шест области на страната няма необходимост от превантивни мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете, заяви още Танева. Тя посочи, че към момента има регистрирани 28 огнища на заразата.

"При 65 регистрирани свинеферми в пет има огнища и върви процес на евтаназиране. Останалите свинекомплекси се намират на 18 областни територии, около тях са определени 20-километрови санитарни зони, в които следва да не останат стопанства без мерки за биосигурност, без значение каква собственост са“, заяви Танева. Земеделският министър призна, че страната е в тежка криза по отношение на африканската чума по свинете.

Според  Танева, мярката за доброволно умъртвяване на прасета е положителна, защото стопаните няма да загубят месото. Тя допълни, че 6 месеца след края на заразата, хората ще имат възможност отново да отглеждат свине.

"Недоволството на частните стопани е част от общата картина в държавата. Взети са мерки по отношение на разпространението на дивите прасета, те са различни и се взимат според сезона – изграждане на капани и подборен лов. Ние имаме 23 регистрирани случая при дива свиня и 40 засегнати диви прасета”, допълни ресорният министър.

Тя допълни, че стопанствата без мерки за биосигурност са най-рисковият фактор за бързо разпространение на заразата. Танева заяви, че летните месеци са пик за болестта, няма лечение и ваксина. По думите ѝ загробването на животни няма да доведе до екокатастрофа, защото се спазват всички изисквания.