БАБХ предупреди за голям риск при онлайн търговията със свинско месо

Макар вирусът да не е опасен за хората, остатъците от месото и опаковките са опасност за ново разпространение на АЧС

Началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в Агенцията по безопасност на храните, д-р Александра Митева предупреди в коментар по БНР да не се купува свинско месо от стопани, които го продават онлайн.

"Онлайн търговията – продажбата на месо или свине без произход, е страхотно невероятен риск. Потребителите не бих ги посъветвала да поемат такъв риск и да сложат на масата месо без документ за здравен статус“, апелира експертът.

Според д-р Митева ситуацията е сериозна и всички протоколи за положителни случаи на вирус на африканската чума по свинете са качени на сайта на Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/.

Макар вирусът да не е опасен за хората, остатъците от месото и опаковките са потенциална опасност за ново разпространение на заболяването, поясни експертът от БАБХ.

"Най-добрата превантивна мярка е термичната обработка на месото, тъй като вирусът има потенциал да се съхранява дълго време, както в природата, така и в месото“, коментира д-р Митева и допълни, че в необработено и замразено месо вирусът може да остане и шест месеца. Тя призова стопаните да се придържат към указанията за спешни превантивни мерки, защото страната ни следва да ограничи заболяването и щетите от него. От БАБХ напомниха, че вече има установени 5 големи индустриални ферми у нас, засегнати от африканската чума по свинете.