Свиневъдите призоваха за бедствено положение заради африканската чума

В момента 30% от индустриалното свиневъдство у нас вече го няма, което означава , че 450 хиляди животни няма да излязат на пазара

Индустриалните свиневъди призоваха да се обяви бедствено положение у нас заради разпространението на африканска чума, предаде БНТ.

Подкрепени от представители на месодобива, месопреработката и зърнопроизводителите, те поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби на страната. В момента 30% от индустриалното свиневъдство у нас вече го няма, което означава , че 450 хиляди животни няма да излязат на пазара. Застрашен е износът на месо за външните пазари , както и износа на зърно.

"Определяме мерките на правителството като изключително важни за нас и тези мерки могат да свършат работа.Затова апелираме към бедствено положение за страната за да може всички да се подчиняват на едни и същи мерки", посочи Румен Караманов - свиневъд.
"Искам да се обърна към стопаните, които разнасят прасета из цялата страна и ги крият от ветеринарите. Може да ги скриете от органите на БАБХ, но няма как да ги скриете от чумата", каза от своя страна Цветан Илиев от Асоциация на индустриалните свиневъди.