Зам.-министър Иванов: Регистрираните стопани да не се притесняват, ще получат обезщетението си

Според Янко Иванов причината, за да има толкова нерегистрирани стопанства, е непознаване на закона

Най-вероятно ще наложи да поискаме още пари от Европейския съюз. Това заяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов по повод финансовата помощ, която ще получим от Европейския съюз в размер на 13,9 млн. лв. По думите това се налага, тъй като според европейското законодателство се предвижда съфинансиране от 50 до 70%. Темата за Африканската чума по свинете той коментира пред БНТ.

Иванов подчерта, че парите от този транш ще бъдат използвани за компенсиране на първите свинеферми, които са унищожили животните си.

Зам-министърът изтъкна още, че частните стопани, който имат регистрирано стопанство не трябва да се притесняват, тъй като и те ще получат обезщетения. Очаква се те да получат парите си до 30 дни след установяване на огнището.

Според Янко Иванов причината, за да има толкова нерегистрирани стопанства, е непознаване на закона. По закон всички животни, който се отглеждат със стопанска или нестопанска цел трябва да бъдат регистрирани.

За недоволството на хората, че се убиват здрави прасета, зам.-министърът поясни, че няма как да чакат заболяването да влезе е в районите, защото тогава няма да става дума за оползотворяване на месото.