Мобилният телефон – сред основните причини за катастрофите

За първите шест месеца на годината 757 шофьори са самокатострофирали

Мобилните телефони стават все по-голям фактор за възникване на пътнотранспортни произшествия. Причината – разсейват шофьора. Това стана ясно от думите на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, съобщава tribune.bg. Тя заедно с експерти на Агенцията и на ОДМВР Бургас направиха инспекция на участъка от пътя Созопол – Приморско (включително кръстовището при с. Равадиново), където през изминалата седмица станаха два транспортни произшествия в два поредни дни. Оказва се, че при едната катастрофа именно отвличане на вниманието е довела до нея.

Затова и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ провежда информационна кампания под мотото „Пиши, когато стигнеш“, която е насочена към превенция към ползването на телефон, докато се шофира и в частност за пресичане на опасната практика водачите да четат и пишат съобщения на мобилния си телефон в движение.

„Виждаме един нов много опасен феномен – все повече хора се опитват докато шофират да пишат или четат на мобилния си телефон. Това може да бъде сравнено на опит да шофираш със завързани очи, защото, ако се движиш с 80 км/ч и за 5 секунди отделиш поглед за да видиш телефона си, вече си преминал приблизително размерите на едно футболно игрище със затворени очи“, обясни Малина Крумова.

За първите 6 месеца на годината 757 водачи са предизвикали пътнотранспортни произшествия без участие на друго МПС. Основна причина остава отвличане на вниманието на шофьорите.