50-годишен мъж с увреждания от село Брестовец се нуждае от подкрепа

Общински съветник търси съдействие чрез медиите от властите и социалните служби да се помогне на изпадналия в беда мъж

Светослав Доков  - общински съветник от ВМРО в Плевен, сигнализира за социален случай в село Брестовец, където 50-годишен мъж с увреждания е останал без подкрепа. Доков търси съдействие чрез медиите от властите и социалните служби да се помогне на изпадналия в беда мъж.

"В село Брестовец имаме казус от два месеца. На един човек, който е с определен от съда настойник, настойникът му почина на 29 май. Той е негов брат. От 29 май този човек няма никой - няма роднини, няма настойник, няма абсолютно никой. На 50 години е човекът, с тежка диагноза - олигофрения. Сам не може нищо да направи. От 29 май за хората от общината такъв случай няма. Как живее, как се храни? Никой не се интересува. Ходихме къде ли не. Kметът на Брестовец Радослав Иванов пусна уведомление до социалните и общината, че този човек остава сам. Нищо! Песнията на този човек се превежда в пощата в Брестовец и след това се връща, защото няма настойник, който да отиде да я земе. Вече сме средата на август... Гледа го една жена. Негова комшийка ходи сутрин, обед и вечер да го храни. Ако не е тази жена, този човек умира", разказа Светослав Доков.

"Безхаберие пълно, никой не го интересува! Викнах един юрист, за да ми каже към кой трябва да се обърна. Той ми извади кодекса и цитира член 154: "Орган по настойничество и попечителство е кметът на общината или определено от него длъжностно лице". Съдът е определил този човек да има настойник. Настойникът се дава въз основа състоянието на човека. Но настойникът е починал и трябва да се сложи друг. Той не може да отговаря сам за постъпките си", посочи още Доков. Според закона до назначаване на настойник и попечител, органът взема охранителни мерки за личността и имуществото на лицето. При нужда той може временно да наложи на определено лице да изпълнява временно настойнически или попечителски функции. Органът в случая е общинският кмет.

"Ако Георг Спартански не знае за това нещо, нали заради това има хора в тази община - има отдел, дирекция, свързана с това нещо, която трябва да го информира?", недоумява Доков. Той допълни, че е имал разговор със зам.-кмета Стефан Милев миналата седмица, който му казал, че до 20 дни мъжът ще е приет в Айтос. Но кой ще го гледа тези 20 дни?

"Никой не идва да го види. Трябва да си свършат работата тези хора! Да назначат временен настойник, докато го приемат в даден дом, да се грижат за него. Настойникът, който се назначи, ще може да получава пенсията и той да се издържа с нея. Сега пенсията идва и заминава. Ами утре идва зима - този човек няма нито дърва, нищо... Аоко не са комшиите му, ще го изнесат. Звънях и на хора в министерството в София и ми казаха, че общината трябва да го свърши това. Заради това е тази община - тя има и социални функции. Тази община не е само площадите и европроектите - тези хора също са част от нея. В 21 век да оставиш човек да умре, защото някой безхаберник не иска да си свърши работата, е ненормално! Дано се реши този проблем", каза още Доков.