От страна на "Росатом" е потвърдено желание за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене"

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова

От страна на "Росатом" е потвърдено желание за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в "Сутрешен блок" по БНТ

"Нека да запазим търпение до 19 август. От страна на "Росатом" е потвърдено желанието в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Очакваме крайната дата 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект", каза Петкова.

На въпрос дали може да очакваме реакция от страна на ЕК, ако "Росатом“ спечели този проект, Петкова отговори: "Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия“, посочи Петкова.

Тя изтъкна, че страната ни е готова да предостави на ЕК всяка информация, която тя поиска  и допълни, че на 19 приключва първият етап от процедурата.

"На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ "Белен""“, отбеляза министърът на енергетиката, отбелязвайки, че след това ще се изготви кратка листа на всички желаещи и страната ни ще реши с кои компании да води преговори.