Няма да се глобява за смяна на спукана гума, но санкции ще има, ако ремонтираме колата си сами

Проектът все още е на етап обществено обсъждане (до 19 август включително)

В последните дни погрешното тълкуване на проектозакона за пътните превозни средства, публикуван за обществено обсъждане от Министерски съвет, предизвика остри реакции, информират от СБА

Една от причините са твърденията, че според проектозакона смяната на резервна гума на пътя ще се санкционира. Това, разбира се, би създало сериозен проблем на всички водачи, които поради някакво нещастие спукат гума на пътя. Според тълкуването на някои юристи и експерти по пътна безопасност, това означаваше, че гумата може да бъде сменена само от лицензирано за целта лице, като например механик на пътна помощ. 

В крайна сметка Министерството на транспорта категорично отрече подобни погрешни твърдения, като заяви, че "Поставянето на резервна гума от водача няма да попада в обхвата на контрол, но ремонтът на спукана или скъсана гума ще попада в обхвата на контрол". 

Важно е да уточним, че проектът все още е на етап обществено обсъждане (до 19 август включително), като тепърва предстои да влезе и да бъде разгледан от комисии, след което гласуван от народните представители. Вероятно много от текстовете ще бъдат прецизирани предварително, но все пак по-важните нови промени включват:

- Глоби за собственици на автомобили, които ремонтират колите си сами;
- Създаване на регистър за всички автосервизи;
- Задължителна 6-месечна гаранция на ремонтите;
- Глоби за нередовните сервизи между 1000 и 5000лв.;
- Контрол на автоморгите;
- Създаване на специален регистър на резервните авточасти;

Според Малинка Бондаренко от СБА е нормално да не бъдат глобявани водачи, които трябва да долеят течност в чистачките, да сменят перата на чистачките или да сменят спукана гума. "Предвижданите глоби са за тези, които съзнателно извършват ремонти пред блока или в градинката, сменят сами маслото и др." 

Едно е сигурно, да се извършват големи ремонти по автомобила от лица, които нямат познания и опит, застрашава допълнително безопасността на движението.