НСИ: 1547 лв. е общият среден доход на лице от домакинство през второто тримесечие

Повишава се с 4.9% спрямо същия период на 2018 г.

1547 лв. е общият среден доход на лице от домакинство през второто тримесечие на годината. Това показват данните на Националния статистически институт, съобщава tribune.bg. Общият доход средно на лице от домакинство се повишава с 4.9% спрямо същия период на 2018 г.

В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата (57.8%), следван от доходите от пенсии (27.6%) и от самостоятелна заетост (6.2%). Спрямо второто тримесечие на 2018 г. относителният дял на дохода от работна заплата нараства с 1.1 процентни пункта, доходът от пенсии намалява с 0.5 процентни пункта, а доходът от самостоятелна заетост намалява с 0.4 процентни пункта.

В номинално изражение през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на 2018 г. доходите средно на лице от домакинство по източници на доход се променят:

• Доходът от работна заплата нараства от 835 на 894 лв. (със 7.0%).

• Доходите от пенсии нарастват от 413 на 427 лв. (с 3.4%).

• Доходът от самостоятелна заетост намалява от 97 на 95 лв. (с 1.8%).

• Доходите от социални обезщетения и помощи нарастват от 35 на 46 лв. (с 33.0%).

Общият разход на лице от домакинство през второто тримесечие на 2019 г. е 1 402 лв. и се увеличава с 5.3% спрямо същото тримесечие на 2018 година. В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна (31.4%), следвани от разходите за жилище (15.5%), данъци и социални осигуровки (14.2%) и разходите за транспорт и съобщения (11.7%).

През второто тримесечие на 2019 г. настъпва промяна в потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство в сравнение със същото тримесечие на 2018

година. Увеличение се отчита в потреблението на месо - от 8.6 на 8.9 кг, и яйца - от 39 на 40 броя. При повечето хранителни продукти има намаление на консумацията. По-съществено намалява потреблението на: хляб и тестени изделия - от 21.3 на 20.4 кг, зеленчуци - от 19.0 на 18.0 кг, кисело мляко - от 7.9 на 7.5 кг, и плодове - от 8.9 на 8.5 килограма. Без промяна остава потреблението на месни произведения, сирене, зрял фасул и захар.