Комунизмът вече е обявен като престъпен в новите учебници по история за 10 клас

Одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, заяви Красимир Вълчев

Във всички учебници по история за 10 клас вече е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който вече е одобрил новите учебници. Това стана, след като Министерството на образованието поиска те да бъдат променени.

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена. Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим ”, коментира пред desebg.com Красимир Вълчев.

Така за първи път в учебниците по история за 10 клас има отделен раздел за комунистическия режим. Досега той се изучаваше само в един урок по история.

Около новите учебници по история гръмна скандал, след като стана ясно, че в тях има съществени пропуски за комунизма. Важни факти и събития от периода 1944-1989 г. липсваха в учебниците на издателствата „Булвест 2000“, „Анубис“, „Домино“, „Рива“ и „Просвета“. Оказа се, че периодът на комунизма е представен твърде оптимистично, липсва информация за трите фалита на държавата при управлението на Тодор Живков. Това съвсем естествено доведе до обществено недоволство.

През 2013 година социологическо проучване разкри тоталната липса на знание и информация за тоталитарната диктатура на БКП в младите поколения. Именно при министър  Красимир Вълчев бе приета нова учебна програма в началото на 2018 г