Недоспиването е враг номер едно на добрата кондиция

Животът

20-08-2019, 07:05

Снимка:

pixabay

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Системното му проявление води до влошаване на паметта и по-слаба устойчивост на вируси и инфекции

Недоспиването е враг номер едно на добрата кондиция, а системното му проявление води до влошаване на паметта и по-слаба устойчивост на вируси и инфекции. Затова здравословният сън е задача номер едно за повишаване на продуктивността и концентрацията.

Добрият сън е да се събудите без часовник, което пък означава, че сте се наспали адекватно. Това каза в "България сутрин" по Bulgaria On Air неврологът д-р Георги Ангов. 

По думите му няма определено количество и норми, но сън под 5 часа и над 10 часа е равносилен на патология. 

"Хигиената на съня изисква да си лягаме, когато ни се доспи. Изпуснем ли този момент, това е равносилно на лошо качество на съня", посочи той. 

Екраните на електронните устройства и кофеиновите напитки вредят на здравия сън.

"Хората, страдащи от безсъние, се будят и правят грешката да четат книга, да гледат телевизия. Леглото е за сън и удоволствие, но не за активни дейности като четене, които ни разбуждат", обясни неврологът. 

Заспиването трябва да се случва в рамките на 30 мин. Дискомфорт често пъти създават алкохолът преди заспиване или преяждането.

Нарушението на съня е резултат често пъти на стрес, понякога е изражение на други заболявания - нервност, напрежение.

"Тъмни стаи и температури с няколко градуса под тези, при които традиционно живеем, са част от условията за лесно заспиване и качествен сън", посочи още Ангов пред Bulgaria ON AIR.