Кметът на Ловеч Корнелия Маринова прие делегация от Люксембург - pleven.utre.bg

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова прие делегация от Люксембург

20 август 2019, 11:56 | pleven.utre
  • Снимка:
    община Ловеч

Обсъдено бе съвместното участие в програмите „Хоризонт 2020“ и „Еразъм +“

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова проведе разговор с гостуваща  делегация от Люксембург. В състава й са Емил Айшар (Emile Eicher), кмет на град Клерво,  Жорж Кайпес (Georges Keipes), общински съветник, Роман Браке (Romain Braquet), член на градския съвет, и Лилия Трифонова.

Гостите пристигнаха в Ловеч на 18 август и по време на своя престой успяха да се запознаят с най-важните забележителности на града. Сред тях са Средновековната крепост, Старата баня „Дели Хамам“, Художествената галерия и Къщата на дарителите и галерия „Никола Манев“, Етнографският комплекс, Покритият мост и новият катедрален храм.

В разговора в кабинета на кмета на Ловеч се повдигнаха въпроси за бъдещо сътрудничество, разгледани бяха възможностите за кандидатстване в различни програми на Европейския съюз като „Хоризонт 2020“ и „Еразъм +“.

„Европейската комисия насърчава контактите между страните от Запада и тези от Изтока в рамките на ЕС“, изтъкна Емил Айшар.

„Община Ловеч в лицето на дирекция „Проекти и програми“ и Областния информационен център (ОИЦ) има необходимия капацитет и ни предстои доста работа“, отвърна Корнелия Маринова.

Всички гости получиха информационни материали и два документални филма за Ловеч и за Деветашката пещера на френски и английски език.

В срещата участие взеха още председателят на ОбС  в Ловеч Петър Цолов, зам.-кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев, както и Росица Кривирадева, експерт в ОИЦ - Ловеч.

По време на срещата стана ясно, че на гостите е препоръчано да дойдат в Ловеч от Роналд Дофинг – извънреден и пълномощен посланик на Люксембург в София. Както е известно, той посети Ловеч на 15 май т.г. по повод изложбата „Кралско вълшебство от порцелан“, която представя културното наследство на Люксембург. Стана ясно още, че Емил Айшар работи много добре и с нашия посланик в Люксембург.

Клерво (Clervaux) е община и град в северен Люксембург, административна столица на кантона Клеру. Намира се в сърцето на люксембургските Ардени. Това е малък уникален град със средновековна архитектура.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета