430 души са спасили при инциденти в страната пожарникарите

Животът

21-08-2019, 09:50

Снимка:

pixabay

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

Над 25 000 пожара у нас от началото на годината, през последната седмица са 1 200

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов се спря подробно на оперативната обстановка на територията на страната, свързана с пожарната безопасност. От началото на годината служителите на главната дирекция са реагирали на над  36 хил. сигнала за произшествия. Ликвидирани са повече от 25 хил. пожара, като само за последната седмица са възникнали над 1200. За същия период на територията на страната са извършени и почти 10 000 спасителни операции. При инцидентите пожарникарите са спасили близо 430 човека. През летния сезон са възникнали над 300 пожара в горския фонд на страната и в селското стопанство. Почти 12 хиляди са пожарите в сухи треви и храсти.
Погасен е пожарът, възникнал на 12 август в депо за отпадъци в село Шишманци, област Пловдив. В гасенето участваха шест пожарни екипа с 20 служители, както и техника на фирмата, обслужваща депото. Площта на пожара бе около 2 дка.  Погасен е пожарът, възникнал в сухи треви в землището на с. Брягово, обл. Хасково. В гасенето участваха осем пожарни екипа, служители на ОП “Общинско лесничейство“ Хасково и местно население. Площта на пожара бе около 8000 дка сухи треви, лесонепригодни площи и широколистна гора, от които 4300 дка горски фонд – низов пожар. Погасен е и пожарът, възникнал в сухи треви в землището на с. Воден, югоизточно от селото. На мястото на пожара са изпратени 3 ПА с 6 пожарникари от РДПБЗН Ямбол и 7 служители от ДГС Елхово. Огънят е унищожил около 600 дка сухи треви, храсти и стърнища. Няма засегнати горски територии, както и населени места.
Погасен е пожарът, възникнал в складова база на фирма в Дупница. На мястото на произшествието бяха изпратени девет пожарни екипа и химически автомобил от РДПБЗН Благоевград. При ликвидиране на пожара помощ ни бе оказана от ЮЗДП, ДГС и доброволци от ДФ Дупница. Погасен е пожарът, възникнал в  иглолистна гора в района на с. Реброво, община Своге. На мястото на произшествието бяха изпратени осем пожарни екипа с 24 огнеборци, спомагателна техника, четири автомобила с 16 служителя от ДГС и 55 човека местно население от селата Реброво, Луково и Владо Тричков. Погасен е пожарът, възникнал в склад за вторични суровини в Ботевград. На мястото на инцидента действаха осем пожарни екипа от Ботевград, Правец, Етрополе, Елин Пелин и София-град. Пожарът бе потушен в вчера в 19.00 часа. Огънят е унищожил десет превозни средства, 17 хиляди литра двигателно масло, и две складови сгради. При инцидента няма загинали и пострадали хора.
Продължават действията за погасяване на огъня в землището на село Липен, община Монтана. Пожарът е обхванал площ от около 4000 дка сухи треви и храсти. Огънят е локализиран, като в гасителните действия участват три екипа.
От началото на годината са възникнали 33 пожара в сметища, чиято площ е била над 1000 кв. м. Най–много подобни инциденти са възникнали на територията на областите Търговище /9 бр./, Кюстендил /5 бр./, Хасково / 4 бр./ и София /4 бр./. Продължава да е действащ пожарът в района на градското сметище на гр. Свищов. В гасенето участват пет екипа и доброволци от село Овча могила  и община Свищов.  Осъществен е контакт с РИОСВ В. Търново за извършване на замервания на вредните емисии във въздуха. Станциите отчитат, че показатели на въздуха са в норма. На мястото на произшествието са привлечени и служители на ИАГ от град Свищов. Пожарът се развива на площ от около 50 дка.
Директорът на ГДПБЗН подчерта, че  високите температури, крайното засушаване и човешкият фактор са трите причини за възникване на стихийни пожари. Той призова - „Нека да бъдем внимателни при използването на огън. Не бива да се пали такъв при наличието на силен вятър. Спазването на правилата за пожарна безопасност е изключително важно".
В отговор на журналистически въпрос относно инцидент в района на руския град Северодвинск, Архангелска област, главен комисар Николов заяви, че превишение на радиационния гама фон в Република България няма. Той уточни, че у нас пет ведомства следят гама фона - Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, АЕЦ "Козлодуй" и Институтът за ядрена безопасност към БАН. Мобината станция на АЕЦ "Козлодуй" е извършила и замерване в източната част на страната. По думите му, България не е получавала данни за завишени норми и от съседните страни. Обработката на тези данни се извършва от Агенцията за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация.              

На всеки пет години в страната ни задължението се провежда учение, свързано с евентуални инциденти в района на АЕЦ. Целта е преди всичко да се „проиграят“ превантивните мерки и действия за безопасност на населението. Предвидено е такова учение през ноември 2019 година. Тогава ще тренираме всички сценарии при евентуален инцидент, действията и реакциите които трябва да предприемем, за да осигурим безопасността на населението, уточни ст. комисар Красимир Шотаров- директор на Дирекция „Оперативни дейности“ в ГДПБЗН.